Фрагменти от "Фобос Грунт" падат на Земята на 15 януари

  • 04 януари 2012 20:07

  • 1304
  • 0
Фрагменти от "Фобос Грунт" падат на Земята на 15 януари
©

Руското министерство на отбраната уточни днес датата, на която части от излезлият извън контрол космически апарат  "Фобос-Грунт" ще паднат на земята.

По предварителни данни, цитирани от руското радио "Маяк", на 15 януари (неделя) елементи, които няма да изгорят напълно в атмосферата, ще достигнат земната повърхност, пише dnevnik.bg.

Специалисти от Главния център за космическо разузнаване следят непрекъснато промените в орбитата на апарата, който трябваше да изследва спътник на Марс, но поради неизвестна засега повреда остана около Земята.

Параметрите на "Фобос-Грунт" са - височина на апогея 275,7 км, височина на перигея - 201,3 км; наклон - 51,46 градуса.; период на обикаляне - 89,2 мин.

Държавната агенция "Роскосмос" изчисли, че падането на сондата ще е някъде между 6 и 19 януари в ивицата от 51,4 градуса северна ширина до 51,4 градуса южна ширина. Къде по-точно ще стане това, ще е ясно едва няколко дни предварително. В споменатата ивица са разположени градове като Токио, Пекин, Ню Йорк, Сао Паулу, Калкута, Мексико и Сочи.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини