Microsoft обвини свързани с Русия хакери в атаки срещу Windows

  • 02 ноември 2016 08:18

  • 1831
  • 2
Microsoft обвини свързани с Русия хакери в атаки срещу Windows
© Getty Images

Американската корпорация Майкрософ каза, че хакерска група, свързвана в миналото с руското правителство и с хакерски атаки срещу американските политически среди, е извършила неотдавна кибераатаки, възползвайки се от дефект на операционната система Уиндоус, предаде Ройтерс.

Компанията ще пусне на 8 ноември средство за защита на потребителите срещу този род хакерски атаки.

Групата, извършила нападенията, се нарича Стронциум. Тя е известна и като Въображаемите мечки или като Арт 28. Според експерти от американското разузнаване първоначално тя е работила за или от името на руското военно разузнаване. За него представители на американското разузнаване заключиха, че е отговорно за хакерските атаки срещу бази данни на американската Демократическа партия и срещу имейли на нейни членове.

Майкрософ не съобщи кои са били обектите на неотдавнашната хакерската атаката.

На 21 октомври работата в САЩ на редица популярни интернет услуги беше нарушена в резултат на мащабна хакерска атака. Сред засегнатите бяха Амазон, Туитър, Нетфликс, Спотифай, Ай Ти енд Ти и др, припомня ТАСС.

Същевременно в интервю за интернет изданието, специализирано в технологиите "Уайред" американският държавен секретар Джон Кери каза, че Вашингтон не е заинтересован от започването на надпревара с Москва във въоръжаването в киберпространството, предаде ТАСС.

В отговор на въпрос дали той обсъжда с руските си колеги хакерските атаки, станали в САЩ в последните месеци, Кери каза: Ние обсъдихме това. Последното, което ни е нужно е надпревара в кибервъоръжаването.

Той каза, че президентът Обама ще реши кога ще бъдат приети мерки срещу Русия във връзка с обвиненията в кибератаки. Кери добави, че решението да се даде отговор на САЩ към Русия за каквито и да хакерски атаки е било взето отдавна, но то ще се приложи по същото време, когато ще се избере нов президент на САЩ и може да се окаже незабележимо за хората.

Последвайте канала на

БТА
1831 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.11.05 | 12:35

2
Сега на Microsoft хакерите са им виновни за бъговете в системата им... Ами да пишат софтуер без грешки тогава....
оня с коня

2016.11.02 | 15:37

1
Руснаците къртят :)))

Добави коментар

Водещи новини