Големият адронен колайдер не е намерил нова частица

  • 08 август 2016 11:14

  • 3134
  • 3
Големият адронен колайдер не е намерил нова частица
© GettyImages

В края на миналата година CERN съобщи, че Големият адронен колайдер (LHC) е открил нова елементарна частица. Откритието можеше да доведе до сериозна промяна на Стандартния модел, който описа взаимодействията между всички познати частици.

Последните анализи на учените показват, че данните, които смятаха като резултат от откритието на нова елементарна частица всъщност се оказват статистическа грешка, пише dnevnik.bg.

От откриването на данните за въпросната частица досега учените са направили множество опити да повторят експеримента със същия резултат. До момента обаче не са открити никакви убедителни доказателства, че тя действително съществува, съобщи CERN.

Събраните до момента данни през тази година са много повече спрямо генерираната информация през 2015 г. Въпреки това в тях изобщо не се появява каквато и да е информация за новата частица. Това кара учените да заключат, че откритието миналата година всъщност е било статистическа грешка.

Чрез подобен метод LHC спомогна за откриването на бозона Хигс. При него обаче данните се повтаряха отново и отново с всеки експеримент. Именно той беше последната липсваща частица в Стандартния модел и всичко се нареди перфектно.

Откритието на новата частица подсказа за евентуалното наличие на изцяло нови и неподозирани частици и дори физика. Тя не може да бъде обяснена от Стандартния модел и на първоначално изглеждаше сякаш са допълнителни елементи на вече сглобен пъзел.

Въпреки че в случая по-скоро става дума за аномалия, учените не смятат, че разполагат с пълното обяснение какво се случва в света на физиката. Според тях Стандартният модел не е вечен и е въпрос на време да бъдат открити изцяло нови и неподозирани частици и елементи.

Последвайте канала на

Novini.bg
3134 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.08.14 | 11:05

2
тия не знаят ли че науката вече не е на мода, аллах ще ги накаже за тия им опити, и за похарчените за това пари,
sulaco

2016.08.14 | 11:05

3
луната само им свети пич, няма как да ги накаже

2016.08.14 | 11:05

1
Мъка за психопатите

Добави коментар

Водещи новини