Бивш шеф на НАСА представи своя компания за невронни чипове

  • 07 юни 2016 17:39

  • 2315
  • 1
Бивш шеф на НАСА представи своя компания за невронни чипове
©

Бившият шеф на американската космическа агенция НАСА Дан Голдин представи официално своята компания KnuEdge. Тя всъщност съществува вече 10 години в "скрит" режим, като има над 100 млн. долара финансиране и вече е готова с първите си продукти, съобщава dnevnik.bg, позовавайки се на онлайн изданието VentureBeat.

KnuEdge има два отдела и е основана през 2005 г. Единият отдел разработва устройства за биометрика, а другият - невронни компютърни системи за дейта центрове. Първият й продукт е KnuVerse и е система за гласово разпознаване и идентификация за военни цели, като може да работи в бойни условия.

Компанията се разширява същата система и за корпоративни клиенти. Чрез нея могат да се създават системи за идентифкация чрез глас за приложения, интернет и различни системи. Потребителят просто трябва да изговори няколко думи, без значение на какъв език, и ще бъде разпознат от системата дори и наоколо да е много шумно.

Системата вече е привлякла интереса на банки и компании от секторите на здравеопазването и забавленията. Те имат различни идеи за прилагането на системата в своите услуги.

Другият проект на KnuEdge е KnuPath. Това е технология за обработка на информация на принципа на невронните мрежи за дейта центрове и устройства от интернета на нещата. Тя включва и процесор Hermosa, който има 256 ядра и може да се скалира до 512 хил. устройства. Системата е разработена да работи с впечатляващо малка латентност (400 наносекунди) и с възможно най-малко енергия.

Чипът е разработен на принципа на невроните в човешката нервна система. Всяко ядро всъщност е малък процесор, който може да се свързва с тези около него. По този начин те обединяват усилия и подобряват ефективността и скоростта на изчисленията. Програмистите могат да програмират приложенията си така, че всяко ядро да изчислява различен алгоритъм паралелно с останалите. Според Голдин чипът дава между два и шест пъти по-голяма производителност спрямо останалите чипове, които са произведени по 32-нанометрова технология.

Последвайте канала на

Novini.bg
2315 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.21 | 14:07

1
Набийте си ги угз всичките чипове хамерикански педали!

Добави коментар

Водещи новини