Смартфон приложение пази пешеходците

  • 29 ноември 2011 18:31

  • 1403
  • 1
Смартфон приложение пази пешеходците
©

Потребителите на "умни" телефони, които обаче не са достатъчно умни, за да пресичат улиците по безопасен начин, вече могат да са с една идея по-спокойни.

Изследователски екип от Колежа Дартмут и Университета в Болоня са създали WalkSafe - ново безплатно приложение, което да пази непредпазливите пешеходци, които пресичат улицата, говорейки по телефона, без да се оглеждат.

В основата на WalkSafe стои алгоритъм, използващ камерата на смартфона. Тя заснема трафика в момента, в който пешеходецът пресича улицата и предава информацията към телефона. В случай на опасно приближаващ се автомобил, телефонът започва да вибрира силно върху ухото на притежателя си и така го предупреждава за опасността.

Използвайки телефона Nexus One на Google и HTC, изследователите демонстрирали, че приложението е способно да засече задаващите се коли на разстояние 50 метра.

За да бъде максимално ефективно, приложението отчита различните условия, например, нивата на осветеност, на наклон и замъгляване. В него е вграден самообучаващ се алгоритъм, който може да разпознава предниците и задниците на автомобилите.

WalkSafe вече може да бъде свален от Android Market. В момента инженерите планират да продължат с работата си върху приложението и да ускорят алгоритъма за разпознаване.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1403 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.12.09 | 16:15

1
50 метра?!? Да? Не? Първи път?! :D Когато ги направят 350, да ми дръннат по водопровода, може и да им уважа "изобретението" в парична равностойност!

Добави коментар

Водещи новини