Телевизия в контактни лещи

  • 28 ноември 2011 21:41

  • 1834
  • 1
Телевизия в контактни лещи
©

Ново поколение от контактни лещи ще може да прожектира изображения директно пред нашите очи. Технологията вече е успешно тествана на животни, съобщи Би Би Си.

Чрез нея хората, които носят лещите, ще могат да четат текстове или да разглеждат изображения, които да бъдат наслагвани на лещите. Точно както роботите терминатори във филмовата поредица "Терминатор".

Първоначалните тестове засега показват, че новите устройства са безопасни, обявиха учени от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Един от най-големите проблеми, който стои пред успешното прилагане на тези лещи, е намирането на добър източник на електроенергия. В момента прототипите могат да работят с безжични батерии, които са дълги няколко сантиметра. Друг проблем е, че енергията, която те доставят, е достатъчна да захрани само един диод. Въпреки тези недостатъци учените осъществиха успешни тестове със зайци, които не показаха лещите да оказват някакви странични ефекти.

Идеята е тази технология да се развие до такава степен, че да позволи да се проектират холографски изображения пред очите ни. Бъдещите възможности за приложение на лещите са наистина големи. От шофьори, на които се проектират карти, състоянието на колата и на пътя, до привържениците на компютърни игри. Ако бъдат свързани с биосензори, може да проектират информация в реално време за дадени биометрични данни, като например нивата на кръвна захар, което е идеално за хора, страдащи от диабет.

Той допълни, че неговият екип вече е преодолял една от големите трудности - проблемите с фокуса на окото, когато се проектират изображения на повърхността му. Парвиц допълни, че не само неговият екип работи по подобен тип технология.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1834 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.11.28 | 23:56

1
Кой "допълни" в последния абзац, откъде се взе тоя? И какъв е тоя Парвиц след това? Пишете и спите...

Добави коментар

Водещи новини