България отново ще участва в най-големия хакатон в света, организиран от НАСА

  • 21 април 2016 16:14

  • 2119
  • 0
България отново ще участва в най-големия хакатон в света, организиран от НАСА
© Фейсбук

На 23 и 24 април в София, Пловдив и Бургас в рамките на 48 часа български екипи ще разработват и финализират своите идеи за най-големия хакатон в света NASA Space International Apps Challenge 2016.

Глобалната инициатива за масово сътрудничество в стил хакатон дава възможност на хора от цял свят да разработват решения на глобални проблеми, засягащи живота на планетата и Космоса.

Тази година в състезанието ще участват 193 града от цял свят, сред които са и локациите в София - Интер Експо Център , Пловдив - Висше училище по сигурност и икономика, и Бургас - Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника.

България участва в състезанието за четвърта поредна година, като миналата година българският проект Valkyrie спечели световните финали в категорията „Най-добро използване на хардуер“.

Световната надпревара

В състезанието могат да участват програмисти, инженери, проектанти, еколози, дизайнери, изследователи, предприемачи и всички, които имат желание и мотивация да имат принос в решаването на глобалните проблеми в света. Състезателите могат да бъдат от всички възрастови групи - ученици, студенти, професионалисти или експерти.

Екипите могат да се формират от един или повече участници, като НАСА поощрява международното сътрудничество и разработката на проекти от екипи от различни държави.

Предизвикателствата, върху които ще работят участниците, попадат в пет категории – „Аеронавтика“, „Международна космическа станция“, „Слънчева система и отвъд“, „Технология“, „Земята и пътуването до Марс“.

Екипите избират в коя категория да разработват решение, което трябва да е с отворен код и да е на ниво концепция, прототип или завършено проект за пазарна реализация.

Номинираните две решения от локалното жури ще попаднат в категориите – „Най-добро изпозлване на Данни“, „Най-добро изпозлване на Хардуер“, „Най-добра концепция за мисия“, „Галактическо въздействие“ и „Най-вдъхновяващо“.

Екипите от всяко локално състезание ще гласуват и за избор на най-доброто решение според тях в категорията „Избор на публиката“.

След което избраният проект ще се състезава с останалите избрани в тази категория от всички локации по света.

Избраните проекти от локалното жури и от вота на екипите ще трябва да подготвят видео от 30 сек., чрез което да се представят за световните финали.

Последвайте канала на

Novini.bg
2119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини