Корабът Cygnus ''гони'' МКС

  • 25 март 2016 08:46

  • 2305
  • 0
Корабът Cygnus ''гони'' МКС
©

Роботизиран товарен космически кораб “преследва” Международната космическа станция (МКС) преди планираното скачване в събота, пише "Фокус", цитирайки Space. При подходящи климатични условия, гонитбата може да бъде наблюдавана чрез сателитния тракер на Space.com, захранван от N2YO. Тракерът изчислява къде се намираме чрез IP адреса на компютъра и ни показва предстоящите преминавания на спътници.

Корабът Cygnus беше изстрелян във вторник вечерта (22 март) от военновъздушната база “Кейп Канаверал” в щата Флорида. Модулът е натоварен с 4 тона запаси, оборудване и научни експерименти за екипа на МКС. По график корабът трябва да пристигне до орбиталната станция в събота сутринта (26 март).

Дотогава бихме могли да видим МКС и Cygnus като отделни обекти в небето. МКС е голяма - с дължина, приблизително като на футболно игрище и блестящи соларни панели, и не е трудно да бъде забелязана при добри условия. Cygnus е доста по-малък и затова би изглеждал значително по-блед. В момента двата сателита обикалят около Земята на всеки 90 минути.

Най-подходящото време за наблюдение е, когато космическите апарати са огрени от слънчева светлина, но при наблюдателя е тъмно. Това означава, че е добре да опитаме шанса си точно след залез или преди изгрев.

Последвайте канала на

Novini.bg
2305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини