Игра за мобилни устройства учи децата как да събират разделно отпадъците

  • 09 март 2016 07:24

  • 3149
  • 0
Игра за мобилни устройства учи децата как да събират разделно отпадъците
©

Специално разработена анимационна игра с името "Разделко" учи децата как да събират разделно отпадъците си. Играта се разпространява безплатно и засега може да бъде ползвана на всякакви мобилни устройства с операционна система "Андроид" или на стационарни компютри под "Windows", разказа за БТА авторът на идеята за създаването й Димитър Карагегов от "Булекопак" - една от организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки, която организира разделното сметосъбиране в над 40 общини в страната.

Искаше ми се да направим нещо модерно и интересно, да възпитаваме навиците чрез игра, тъй като ми се струва, че подходът за обучение на децата е остарял, коментира Карагегов. По думите му избраният начин е подходящ, тъй като нови технологии като мобилни телефони, таблети и лаптопи са познати на децата. Целевата група на играта са деца между 3 и 12 години, при които още се формират навиците, но наблюденията показват интерес и от страна на възрастни хора, отбеляза той.

Главният герой в играта е Разделко - зелен, приказен герой, който от създаването на "Булекопак" учи как да се събират разделно отпадъците, разказа Карагегов. Създадени са подробни инструкции, които се прилагат на практика в играта, както и помощници на Разделко, които помагат за доброто представяне на играча.
Освен, че учи кой отпадък в какъв цвят контейнер трябва да се изхвърля, играта е увлекателна, смята авторът на идеята. Играчът трябва да се справи с постоянен поток от отпадъци, които трябва да се сортират по подходящ начин, с което да се печелят точки. За целите на играта е разработена и специална валута, с която играчът може да си купи повече животи или подходящ пейзаж на фона, на който да се развива действието. Възможно е играчите да си купят фон от София, Пловдив, Шумен или най-скъпият - Копривщица - все общини, в които работим, отбеляза Карагегов.

Играта е напълно безплатна и завинаги ще остане такава, гарантира Карагегов. В момента тече едномесечен период на тестване и разучаване от децата. След това планираме организирането на състезание за играчите, най-добрите от които ще бъдат отличени с предметни награди като таблет или смартфон.

Победителите ще се оценяват в зависимост от натрупаните точки в играта. Идеята е да се отличава, както най-добрият постигнат резултат, така и регистриран играч, изтеглен на случаен принцип.

Безплатно играта ще се разпространява и в училища и детски градини. Те могат да я свалят от сайта на оползотворяващата организация или да я получат на диск, който да се инсталира в компютърните им зали, така че да играят и деца, които не разполагат с подходящо мобилно устройство.

Възможно е разработването на играта и за други операционни системи, в момента е в процес на развитие за операционната система iOS, разказа за БТА професионалният художник-аниматор Сава Комитски, който заедно с програмиста Георги Сапунджиев е създал на практика играта.

В идеята за играта "Разделко" ни привлече и това, че е образователна и може да има положителен резултат върху децата и младите хора, разказа той за мотивацията си да се включи в проекта. Смятам, че разделното сметосъбиране е нещо изключително важно, за което трябва да се говори все повече, защото всички сме свидетели на проблемите за замърсяване на околната среда, а рециклирането е една от възможностите за справяне с този глобален проблем, каза още Комитски.

Разработването на играта е отнело на двамата специалисти четири месеца. Обърнахме голямо внимание на това - от една страна хората да се учат на разделно сметосъбиране, а от друга - играта да може да задържи вниманието им и не просто да я играят 2-3 пъти, а да се връщат към нея отново и отново, коментира още той.

Последвайте канала на

БТА
3149 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини