"Смартфонът" става и фотоапарат

  • 21 ноември 2011 09:11

  • 3653
  • 0
"Смартфонът" става и фотоапарат
©

Увеличаването на процесорната мощ на смартфоните ги направи заплаха не само за персоналните компютри, но и за компактните фотоапарати, пише в. "Ню Йорк таймс".

Например, последните модели суперфони като iPhone 4S, HTC Sensation, Samsung Galaxy II и цяла плеяда други устройства може да засрамят средностатистическата "сапунерка".

Но все още вградените в смартфона камери имат ограничения. Те не могат да направят т. нар. макроснимки - детайлна фотография от близко разстояние. Понеже им липсва и оптичен вариообектив, няма как да приближите обекта, без да развалите качеството на картината.

Но нещата бързо се променят. Много компании произвеждат сравнително евтини приставки, които превръщат мобилния телефон в минипрофесионален фотоапарат. Без майтап. Тези приспособления включват обективи от типа "рибешко око", както и варио- и макролещи, пише в. "Труд".

Смартфонът лесно се прикрепва в тези приставки и може да прави снимки като от скъп огледално рефлексен фотоапарат.

Базираната в Сан Франциско онлайн компания "Фотоджоджо" предлага най-различни аксесоари, повечето от които са предназначени за iPhone. Най-известен е комплектът й от три лещи за $50, който става за работа с повечето смартфони. В него се включва обектив "рибешко око" за широкоъгълни снимки, макролеща за снимки отблизо и телефото обектив за отдалечени обекти. Отделно обективите може да се купят за цени между 20 и 25 долара.

Лещите се прикачат бързо към малък магнитен пръст, който се залепва на гърба на смартфона. Просто свързвате подходящите лещи, правите снимка и - готово, без да си играете с допълнителни настройки.

За папараци е предвиден мощен телеобектив за $35. Той дава осемкратно увеличение, но и сам по себе си е доста масивна джаджа, която с дължината си от 10 сантиметра превръща телефона в джаджа от реквизита на Джеймс Бонд.

Компанията "Олоклип" прави приставка 3 в 1 за iPhone 4 и 4S. Едноименното устройство не използва магнити, а обгръща ъгъла на смартфона, където е неговият фотоапарат, добавяйки допълнителен обектив. Комплектът от 3 лещи - "рибешко око", широкоъгълен обектив и макрообектив, струва $70.

Професионалните фотографи може да използват своите масивни обективи и със смартфони. Това става с приставка за $250, която свързва iPhone с обективите на "Канон" и "Никон". Работата с устройството не е лесна, защото се налага сглобяване на различни кутии и преходници. Но накрая усилието си заслужава.

В процес на разработка е и "Астро клип" - приставка, с която смартфонът ще се превръща в телескоп. Но все още не е ясно колко ще струва, нито как ще изглежда.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини