Никой не успя да дешифрира криптираната картичка

  • 02 февруари 2016 11:21

  • 2228
  • 1
Никой не успя да дешифрира криптираната картичка
©

Стотици хиляди любители на главоблъсканиците се опитаха да разрешат безуспешно загадката на криптираната коледна картичка, пусната от Британската разузнавателна агенция.

Робърт Ханигън, директорът на агенцията, по-известна като Британски правителствен център за комуникации (GCHQ), пусна кодираното послание в началото на декември 2015 година. Ханигън реши да „раздвижи сивото вещество” на своите колеги и познати, но прецени, че в задачата може да се пробват и външни играчи, пише "Новинар".

Първият етап от загадката беше на качен на сайта на агенцията. Решавайки задачата, играчите трябваше да достигнат до специална картина (QR код), която да ги отведе до друга поредица от предизвикателства с нарастваща трудност. Всеки, успял да завърши успешно главоблъсканицата, можеше да изпрати отговорите си до 31 януари на мейла на GCHQ.

Близо 600 000 души са приключили успешно първия етап от главоблъсканицата. Около 30 000 са достигнали до последната фаза на приключението, но никой не могъл да дешифрира докрай загадката.

Робърт Ханигън коментира, че задачата не е толкова абстрактна, колкото предполагат участниците. Той допълни, че някои от състезателите са били „много близо” до крайния отговор, но никой не е успял да го получи на 100 процента.

Очаква се съвсем скоро GCHQ да публикува на сайта си пълното решение на задачата.

Последвайте канала на

Novini.bg
2228 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Див Петел

2016.02.03 | 10:30

1
Баси змиъта!

Добави коментар

Водещи новини