Роботите отнемат 5 млн. работни места до 2020 година

Над 5 млн. работни места ще бъдат загубени до 2020 г. в резултат от развитието на генетиката, изкуствения интелект и други технологични промени, показва изследване на Световния икономически форум (WEF), цитирано от Bloomberg.

Около 7 млн. работни места ще бъдат загубени, а 2 млн. ще бъдат открити благодарение на технологичната промяна в 15 основни развити и развиващи се икономики, твърдят основателят на WEF Клаус Шваб и членът на борда на директорите Ричард Саманс в изследването “Бъдещето на професиите”.

Разкритията са част от проучване, обхващащо 15 икономики - Австралия, Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Мексико, Южна Африка, Турция, Великобритания и САЩ, и около 1,9 млрд. работници, или около 65% от работната сила в света, пише "24 часа".

Размитите граници между физическата, дигиталната и биологичната сфера са равнозначни на Четвъртата индустриална революция според WEF, която ще засегне темата по време на годишната среща на политици, учени и икономисти в Давос, Швейцария.

Това вече е гореща тема, благодарение на книги като “The Second Machine Age” и “The Rise of the Roborts”, а главният икономист на Bank of England Анди Халдейн предупреди, че милиони работни места са поставени под риск заради автоматизацията - проблем, с който властите трябва да се заемат.

“За да предотвратим най-лошия сценарий - технологична промяна, придружена с недостиг на таланти, масова безработица и нарастващо неравенство - преквалификацията и повишаване на вече съществуващата на днешните работници ще бъде от решаващо значение”, твърдят авторите на проучването. “Не е възможно да се справим със сегашната технологична революция, само като чакаме следващото поколение да стане по-подготвено”.

Административните и работите в офис ще понесат две трети от загубите, като “рутинните офис функции са изправени пред риск да бъда опустошени”. Жените ще бъдат непропорционално засегнати от промените заради по-слабото им участие в областта на точните науки, технологиите, инженерните и математическите професии.

“Изключително важно е компаниите да имат активна роля в подкрепата на сегашната работна сила чрез преквалификация, така че тези хора да имат проактивен подход към тяхното учене през целия живот, а правителствата да създават благоприятна среда, за да помогнат”, посочват авторите.

Коментари

  1. 2016.01.24 | 17:02
    РОБОТИТЕ НЕ ЯДАТ .НЕ ИСКАТ ПАРИ .НЯМАТ ДЕЦА.НО И НЕ ВЗЕМАТ КРЕДИТИ И НИЩО НЕ КУПУВАТ.
  2. 2016.01.19 | 08:39
    Скоро ше падне тепанье и резане на роботски глави!
  3. 2016.01.19 | 08:38
    Жилти маймуни
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет