Научните открития на 2015 г.

  • 31 декември 2015 21:02

  • 5679
  • 0
Научните открития на 2015 г.
©

Безспорното събитие за науката през 2015-та е откриването на течаща вода на Марс. Освен това през годината успяхме да стигнем до най-отдалечената планета на слънчевата система Плутон . Други важни научни открития, които бележат 2015 година са:

Учени от НАСА успяха да преобразуват електрическа енергия в тяга, а конструираният от тях електромагнитен двигател проработи. Тази идея използвата щедро във фантастичните филми, дълго се смяташе за псевдонаучна, защото противоречи на познатите ни физични закони. И може да се наложи откриването на нова теория, която да обясни находката.

Учени от университета в Торонто очертаха генетичен профил или комбинации от мутирали гени, уникални за определени тумори. Изследванията им ясно разграничиха жизненоважните гени за клетката и тези, които са ключови само за туморните клетки. Това откритие дава възможност за произвосдство на нов вид лекарства, които да блокират жизнено важните за туморите гени. Така се отваря нов фрон срещу рака на ниво гени което би трябвало да бъде по-сигурно и по-безопасно.

В органоида с големината на графово зърно са активни 99% от гените на човешкия фетален мозък и това го прави най-точния модел на мозък до този момент. Мозъкът в епруветка не е създаден, за да мисли, той е създаден за да провокира научната общност за мисъл. Създаденият органоид е революция в изследването на мозъка в изследването на паркинсона аутизъм, заболявания които са били възпрепятствани в своите проучвания заради етични и приложни проблеми.

От началота на индустриалната революция земята губи видове сто пъти по-бързо от естествените темпове в природата. Въглеродният диоксид в атмосферата прескочи тавана от 400 частици на милион през март и оттогава не е падал под тази граница. Заедно с това юни, юли и септември станаха най-горещите измерени до сега месеци. Причината, учените да заявят че всички екстремни до сега климатични явления като наводненията н Америка и Англия вече ще станат обичайни за света. Нарастването на емисиите парникови газове е причината поради, която тази година е най-горещата година от както имаме записи на температурите.

На Марс има течаща вода! Не лед, не пара, а течна вода! - съобщи НАСА. 4 годишно наблюдение на спътник и спектрометрични измервания ясно доказват че в определени периоди когато на Марс е лято на места се появяват тъмни ивици течаща солена вода. - Откриването на вода на Марс е революция, защото ако има вода, може да има живот, - казва астрономът Владимир Божилов от списанието "ВВС Знание".  Важно е да разберем какъв би бил той на Марс, защото животът на земята може да е дошъл от Марс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5679 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини