Лични данни на 191 млн. души лъснаха в нета

  • 29 декември 2015 17:11

  • 3057
  • 0
Лични данни на 191 млн. души лъснаха в нета
© Getty Images

Личните данни и политическите предпочитания на 191 милиона избиратели попаднаха в интернет и всеки, който потърси информация в световната мрежа, има достъп до тях. За това алармираха вашингтонското издание „Хил“ и сайтът за подаване на сигнали за посегателства срещу бази с данни databreaches.com.

Информацията, попаднала в мрежата, съдържа имената на избирателите, адресите им, данни от личните карти, телефонни номера и дата на раждане, както политическата им принадлежност и подробно досие как са гласували от 2000 г. насам, отбелязва изданието. Експертът по сигурността Крис Викери видял тази база данни, достъпна без ограничения в интернет, и съобщил за нея в офиса на главния прокурор на щата Калифорния, пише "Новинар".

В повечето щати регистрационните списъци на избирателите са обществено достъпни, но в някои властите са въвели ограничения при достъпа до тях и използването им. В щата Южна Дакота всеки, който иска достъп до данните за избирателите, подписва декларация, че няма да ги продава или използва за комерсиални цели или да ги публикува в интернет.

Викъри се натъкнал на информацията, докато правел проучване в интернет за изтичането на лични данни в мрежата. По думите му, за да се свали базата данни от интернет, бил необходим един ден. Той добавя, че засега не може да каже дали някой друг е попаднал на този информационен масив, нито пък знае кое ведомство го контролира по принцип.

Последвайте канала на

Novini.bg
3057 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини