Нов компютърен вирус се разпространява светкавично

  • 03 ноември 2011 21:37

  • 2535
  • 0
Нов компютърен вирус се разпространява светкавично
©

Новият компютърен вирус Дуку /Duqu/, който експертите сравняват със Стъкснет /Stuxnet/, който атакува иранската ядрена програма, е бил засечен в осем страни, съобщи компанията за компютърна сигурност Симантек /Symantec/, цитирана от Франс прес.

"Заплахата Дуку набила сила", се казва в изявление на Симантек, според което вирусът е засечен във фирми или администрации в осем страни - Франция, Холандия, Швейцария, Украйна, Индия, Иран, Судан и Виетнам. Дуку е наречен така от изследователската лаборатория, която го откри през октомври, защото генерира файлове, започващи с DQ.

Значителна част от сорс кода му съвпада с този на Стъкснет. Дуку обаче има различно предназначение. Това е инструмент за достъп от разстояние, който не се авторепликира, затова целта му не е да саботира директно някоя индустриална система за контрол, а по-скоро да събира данни от места като производители на системи за контрол в индустрията, за да извършва по-лесно атаки срещу трети страни.

Освен потвърденото му присъствие в осем страни, има и непотвърдени сигнали за възможно заразяване с Дуку в други четири - Великобритания, Австрия, Унгария и Индонезия. Вирусът Стъкснет, открит през 2010 г., беше заразил софтуер на Сименс за контрол на индустриални автоматични системи, който е широко използван в секторите на водоснабдяването, петролните платформи и електроцентралите.

Последвайте канала на

2535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини