Животът на Марс вероятно е бил под повърхността

  • 03 ноември 2011 17:02

  • 3734
  • 0
Животът на Марс вероятно е бил под повърхността
©

НАСА оповести, че данни за Марс, събирани години наред от марсиански сонди, сочат, че ако някога е съществувал живот на Червената планета, той е бил най-вече под повърхността й, съобщи ЮПИ.

Картографиране на минерали на над 350 обекта на планетата показа, че вода е текла за кратко време на повърхността й, а е влизала във взаимодействие със скали под повърхността й за по-дълго време.

"Видове глинести минерали, сформирани под повърхността на планетата, се срещат навсякъде на Марс - заяви проф. Джон Мъстард от университета Браун. - Минералите на повърхността й са много рядко срещани."

Откриването на глинести минерали на Марс през 2005 г. сочеше, че планетата някога е била топла и влажна. Новият анализ на събраните данни обаче показва, че топла вода е текла под повърхността й и само за кратко е излизала над нея.

"Ако хабитатите на повърхността й са имали кратък живот, това не означава, че трябва да погледнем критично към перспективите за живот на Марс, но показва към какъв вид среда трябва да насочим наблюденията си" - поясни Бетани Елман от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3734 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини