Зукърбърг пуска интернет в бежанските лагери

  • 27 септември 2015 20:35

  • 2508
  • 3
Зукърбърг пуска интернет в бежанските лагери
© Getty Images/Guliver

Създателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг и шефът на компютърния гигант "Майкрософт" Бил Гейтс обещаха, че ще вложат ресурси за реализирането на една цел, която им е присърце, а именно развиването на универсален достъп до интернет до 2020 г., съобщава БТА.

Това стана чрез декларация, представена от Зукърбърг и Гейтс на срещата на върха на устойчивото развитие, състояща се в ООН в Ню Йорк.

Под декларацията подписите си са поставили и съоснователят на Уикипедия Джими Уейлс и певецът Боно. Те обаче не уточняват колко пари ще дарят за каузата. Инициативата им се вписва в стратегията, съдържаща 17 цели за устойчиво развитие и изкореняване на бедността по света до 2030 г., приета вчера в ООН. За осъществянето на целите в тази стратегия ще са необходими между 3,5 трилиона и 5 трилиона долара на година за 15 години и дори повече, съобщиха вчера от ООН.

Интернет присъства в развитите страни от края на 90-те години, но ООН смята, че половината от планетата няма надежден достъп до глобалната мрежа, по-специално жените и момичетата, чието образование е от жизнено важно значение за развитието на планетата. Когато хората имат достъп до средствата на интернет и познанията как да боравят с него, те имат достъп до средства, които подобряват живота на всички ни, се казва в декларацията на Зукърбърг и Гейтс. Интернет е на целия свят и трябва да бъде достъпен по целия свят, се допълва в документа. Зукърбърг каза, че от 10 души, свързани с "Фейсбук", един успява да се спаси от бедността.  

Преди това германската канцлерка Ангела Меркел изказа недоволството си, че ръководството на мрежата не отчита призивите на Берлин за противодействие на разпространяването на расистки и ксенофобски послания, съобщи ТАСС.

Меркел е задала въпрос на Зукърбърг по темата, на който той отговорил уклончиво, заявявайки, че "трябва да се работи над това".

На 11 септември Меркел призова ръководството на "Фейсбук" да се бори по-активно с разпространението на ксенофобски изказвания. "Когато хората в социалните мрежи се занимават с настройването на една част от населението срещу друга част, не само държавата трябва да им противодейства, но и компанията "Фейсбук" трябва да се бори с разпространението на подобни изказвания", подчерта Меркел. Тя посочи, че социалната мрежа вече има правила в тази насока, но остава те да се приложат на практика.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2508 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.11.20 | 12:45

3
Ходещия некролог Меркел пак се изказва неподготвен.
отдавна не се бях смял така,

2015.11.20 | 12:43

2
ех че добър чичко ЕВРЕЙН. ДАВА НА ВСИЧКИ БЕЗПЛАТНО.

2015.09.30 | 12:51

1
ама разбира се бежанците трябва да имат фейсбук за да се интегрират в европа

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини