НАСА е открила течаща вода или океан на Марс?

  • 27 септември 2015 17:44

  • 9881
  • 4
НАСА е открила течаща вода или океан на Марс?
© Getty Images/Guliver

Има ли живот на Марс, течаща вода или дори океан? Това ще се разбере в понеделник, след като НАСА съобщи, че ще даде извънредна пресконференция, на която обяви, че ще оповести важно научно откритие за Червената планета.

На историческото събитие във Вашингтон ще говорят Джим Грийн, директор планетарни науки на агенцията, Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института “Джорджия” в Атланта, както и други учени. Най-вероятно американската агенция за космически изследвания ще разкрие, че е открила доказателства за течаща вода, пише в. “Дейли мейл”.

Слуховете са подкрепени от присъствието на Луджендра Оджа на пресконференцията. Ученият открива първото голямо доказателство за наличието на вода на Марс, след като изучава снимки от повърхността на планетата през 2011 г. Според изследванията на Оджа може да се смята, че има течаща вода, а дори и океан под повърхността на Червената планета.

Водата се издига до нивото на земята по време на по-топло време. През април тази година марсоходът “Кюриосити” засне минерална структура на Марс, която може да е формирана единствено от вода, припомня "24 часа".

Откриването на вода на Марс не е ново - учените са наясно от години, че на планетата има две отделни полярни ледени шапки и колани от ледници, но да се потвърди, че Червената планета е дом на вода в течно състояние, би било революционно, пишат американски медии. Възможно е НАСА да обяви, че има живот на Марс. Анализ на проба от скала, взета от роувъра “Кюриосити”, показа, че в миналото на планетата е имало условия, подходящи за съществуването на микроорганизми.

НАСА ще обясни снимките от марсианската повърхност, които показват камъни, разположени геометрично, твърди сайт от Алабама. Ако се съединят камъните с линии, се получава комплекс, който изглежда изключително много на паметника Стоунхендж. Пресконференцията, озаглавена “Мистерията на Марс е разгадана”, ще се състои в 18,30 часа българско време.

Потребителите на туитър ще могат да задават въпроси на учените с хаштага #AskNASA.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9881 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
XXL

2015.09.30 | 12:51

4
ДА Я ЗАСЕЛИМ СЪС ЦИГАНИ И БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ.ЩЕ СЕ ЛЪЖАТ И КРАДАТ ВЗАИМНО.ХА ХА ХА ХА ХА А МОЖЕ И ДА СЕ ОПЛОЖДАТ
Дидо

2015.09.30 | 10:34

3
Олигофрените малко по малко пускат новини за вода те това го знаят още преди 20 години че Марс е годна за живот
contact

2015.09.29 | 11:06

2
и петрол са окрили даже
Чоко

2015.09.28 | 22:15

1
Да пратим бежанците там

Добави коментар

Водещи новини