Стогодишни клетки възвърнаха младостта си

  • 31 октомври 2011 22:22

  • 5623
  • 1
Стогодишни клетки възвърнаха младостта си
©

Клетки от донори на възраст над 100 години възвърнаха младостта си, след като бяха препрограмирани в стволови клетки от френски учени, съобщи Франс прес.

Това показва, че процесът на стареене е обратим.

"Тези проучвания върху възможността да се изтрият следите от стареене на клетките бележат нов етап в регенеративната медицина, заяви ръководителят на изследването Жан-Марк Льометр от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания и Френския национален център за научни изследвания. Получените резултати допринасят и за по-добро опознаване на процеса на стареене."

Възрастни клетки бяха препрограмирани ин витро в индуцирани плурипотентни стволови клетки и по този начин възвърнаха младостта си и характерните особености на ембрионните стволови клетки. След извършеното от френските учени "подмладяване" възрастните клетки отново могат да се диференцират, превръщайки се във всякакъв вид клетки - нервни, сърдечни, кожни, чернодробни.

Досега пред препрограмирането на възрастни клетки имаше сериозна бариера - остаряването на тъканите. Екипът на Льометр обаче успя да я преодолее. Учените първо мултиплицирали кожни клетки от 74-годишен донор, а след това ги препрограмирали ин витро. Тъй като това не можело да се постигне с помощта на 4 генетични фактора - OCT4, SOX2, C MYC и KLF4, учените добавили още два - NANOG и LIN28.

Благодарение на новия "коктейл" от 6 съставки препрограмирани възрастни клетки придобили отново характеристиките на ембрионен тип плурипотентни стволови клетки, които не са съхранили никаква следа от предишно стареене. Маркерите на възрастта на клетките бяха изтрити и получените от екипа индуцирани плурипотентни стволови клетки могат да се диференцират, превръщайки се във всякакъв вид клетки с увеличени възможности за разпространение и с удължена продължителност на живот, поясни Льометр, пише actualno.com.

Учените след това тествали успешно "коктейла" върху клетки от донори на възраст 92, 94, 96 и 101 години. Възрастта на клетките не е бариера за препрограмирането, заключиха учените. Резултатите от изследването са публикувани в Genes & Development.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5623 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Vladimir

2014.06.22 | 19:50

1
Въй смятай... тва ако почнат да го прилагат нямам си и най - малка представа какво ще стане... Тея сигурно ще спечелят Нобеловата награда...

Добави коментар

Водещи новини