Мечките се стресират от дронове

  • 17 август 2015 18:38

  • 3214
  • 4
Мечките се стресират от дронове
© Getty Images

Мечките показват признаци на стрес, когато близо до тях летят дронове. Това показва ново проучване, публикувано в научно списание Current Biology, цитирано от Би Би Си.

Изследователи от Университета в Минесота поставили GPS устройства, измерващи здравословното състояние на шест мечки, и събрали данни по време на 17 полета на дронове, пише dnevnik.bg.

Сърдечният пулс на всичките шест мечки се е увеличил, когато дроновете летели на 20 метра от местоположението на животните. Въпреки повишеният сърдечен пулс мечките обикновено не реагирали поведенчески на летящите устройства. Изследваните в проучването животни са от вида американска черна мечка, която е най-често срещаният вид в САЩ. Учените уточняват, че този вид живее в райони със силно човешко присъствие, и допускат, че вероятно повишението на сърдечния пулс е по-ниско в сравнение с видове, които не са свикнали с хора.

Учените съветват изследователите на дивата природа да внимават, когато използват дронове, особено, когато става дума за застрашените видове. Причината е, че предполагат, че стресът, предизвикан от дронове, може да изложи животните на рискови ситуации, застрашаващи живота им, като например да ги провокира да навлязат в територията на друго животно или да излязат на път с автомобили.

В заключение изследователите констатират, че са необходими по-дълготрайни проучвания, за да се установи дали мечките ще свикнат с устройствата с течение на времето.

Все по-често еколози и биолози използват дронове в своите проучвания и изследвания на дивата природа, защото безпилотните устройства могат лесно да достигнат до отдалечени места и така учените да наблюдават животни от разстояние в естествена среда.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3214 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.08.22 | 15:41

4
Аз се стресирам от простаци,които прелитат покрай мен ежеминутно,но свиквам,което не е добре!

2015.08.22 | 15:41

3
Дроновете стресират и мен.

2015.08.18 | 16:44

2
Че то и без проучване си е ясно.
stella blanka

2015.08.18 | 16:44

1
Горките животни .... да им бръмчи това покрай главата ужас...

Добави коментар

Водещи новини