9 мита и погрешни схващания за вирусите

  • 03 август 2015 11:09

  • 2431
  • 0
9 мита и погрешни схващания за вирусите
©

40% от компютрите у нас са заразени с някакъв вид зловреден софтуер. Това сочат данни на българската компания за компютърно обслужване XYZ (www.xyz.bg). Специалистите събраха най-големите митове за вирусите, в които вярваме.

Мит 1: Имам инсталиран антивирусен софтуер, моят компютър е защитен. Това е една от най-често срещаните заблуди, свързани с антивирусните софтуери. Вирусите също са част от код или софтуер, точно като вашата антивирусна програма. Въпреки че работят от двете страни на завесата, създателите и на двата продукта имат завидни компютърни умения. Антивирусните програми се развиват и обновяват, но вирусите също го правят. Така наличието на едното не ви гарантира предпазване от другото.

Мит 2: Моят компютър е в безопасност, защото аз редовно актуализирам моята антивирусна програма. Вирусите се разпространяват по-бързо и от горски пожар. Много от тях са създадени така, че да подвеждат приложенията за сигурност. Между създаването на нов вирус или нова подобрена версия на вече известен вируси и обновяването на антивирусната програма със съответния ъпдейт минава известно време. Понякога това време е дори няколко седмици, в които вирусите могат да свършат работата, за която са създадени.

Мит 3: Не използвам интернет на моя компютър, така че няма шанс за заразяване с вирус. Интернет не е единственото място, от където вашият компютър може да се зарази с вирус. USB памет, CD, DVD и други популярни преносими устройства също разпространяват вируси. Те могат да присъстват също в някои приложения, игри или файловете, които използвате, дори ако те са взети от надеждни източници.

Прочети повече

Последвайте канала на

Нора Виткова
2431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини