"Ислямска държава" продава крадени артефакти в нета

  • 15 юли 2015 08:50

  • 3583
  • 0
"Ислямска държава" продава крадени артефакти в нета
©

Терористичната групировка "Ислямска държава" разпродава крадени артефакти от Сирия и Ирак в интернет пространството, пише в. "Телеграф".

Ценностите са пуснати за продан във Facebook, eBay, WhatsApp и други мрежи. "Ислямска държава" действа като доставчик на една сложна верига, включваща поне петима брокери и търговци. Екстремистите са тясно свързани с турските престъпни мрежи в граничните градове Газиантеп и Акчакале.

След като артефактите бъдат изнесени контрабандно в Турция, брокер се заема с продажбата им на дилъри, които имат достатъчно средства, за да платят съхранението им и да изчакат 15 години, за да ги продадат, когато законът не се фокусира толкова върху тях", твърди Майкъл Данти, съветник на Държавния департамент на САЩ за откраднатите антики от Ирак и Сирия.

Джеймс Макдрю, който в продължение на 27 години работи за американските митници и Министерството на вътрешната сигурност, посочва, че все пак не очаква големи артефакти, разграбени от "Ислямска държава" да се появят на пазарите в Ню Йорк, Лондон и Женева поне в близкото десетилетие.

"Нелегалните дилъри чакат с години, преди да се осмелят да продадат контрабандните пратки", коментира Макдрю.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3583 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини