Разгледайте Марс от дома си с Mars Trek

  • 13 юли 2015 09:14

  • 3940
  • 1
Разгледайте Марс от дома си с Mars Trek
©

Страхотна алтернатива на Google Earth и Street View пусна NASA, с която всеки любопитен може да разгледа Марс директно от креслото в дома си. Посетете сайта Mars Trek на NASA и се почувствайте като Джон Картър без да ставате от компютъра.

Сайтът е точно това, което името подсказва – интерактивна карта на повърхността на Червената планета, направена от композитни изображения от няколко мисии, пише "Монитор".

Можете да изследвате Марс както в 2D, така и в 3D изглед – разбира се, няма да видите детайлни и близки кадри на кратери, вулкани и полярни шапки, но услугата все пак позволява да приближавате изображението и да превключвате гледната точка – глобална, от северния и южния полюс и т.н. Локациите, които NASA е проучила, са отбелязани на картата и ако цъкнете на тях, ще получите допълнителна информация – диаметри на кратерите, височина на възвишенията и други.

Функцията Layers позволява да наслагвате изображения от различни орбитални камери върху пейзажа. Bookmarks пък е библиотека с предварително зададени локации с историческо значение – като мястото, на което всъдеходът Curiosity се е приземил. Още по-удобна и интересна е възможността да си свалите STL файлове и да отпечатате 3D модели на тези места. Mars Trek е достъпна както от настолни компютри, така и от мобилни устройства.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3940 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
unify

2016.06.04 | 14:27

1
Когато прочетох ''разбира се, няма да видите детайлни и близки кадри на кратери, вулкани и полярни шапки'' Разбира се от коЕ!??? От това, че камерите са с ниска резолюция или от това, че наса не иска да видим нещо което не трябва да е там.

Добави коментар

Водещи новини