Дрон сади дървета

  • 11 май 2015 16:03

  • 5241
  • 1
Дрон сади дървета
©

Дрон ще залеси 1 млрд. дървета годишно в амазонската джунгла. Разработката на физика и бивш инженер от НАСА Лорън Флечър обещава да поправи това, което в продължение на десетилетия хиляди хора унищожават най-безцеремонно - белите дробове на планетата.

"Чрез изтръгване, изсичане и горене от лицето на Земята годишно се заличават 26 млрд. дървета", обясняват еколози. "Идеята с модерни технологии да се поправи щетата преди фаталния край изглежда многообещаваща", допълват те. Защитниците на природата са категорични, че без дърветата хората започват да страдат от суша, свлачища и липса на чист въздух, пише в. "България днес".

"Щом една индустрия унищожава безценните горски ресурси, съвсем в реда на нещата е друга индустрия да ги възстановява", смята Флечър. Възпитаникът на Оксфорд е един от признатите световни експерти в областта на планетарната физика и космическите изследвания. Точно преди 4 г. известният учен, който в НАСА работи върху търсенето на живот на Марс, изнесе лекция на тема "Планетарни науки" в Софийския университет и е добре познат в българските академични среди.

"Системата на залесяване с дронове ще бъде прецизна. Тя ще позволи да се извършат адекватни промени и ще понижи чувствително разходите за залесяване на обширни територии", казва той. Целта на Лорън е да засади милиард дървета със скорост 36 хиляди семена дневно. Мисията е с два етапа.

При първия дронът прелите над обезлесената зона, събира данни за изготвянето на 3D карта. Следва анализ, който определя най-подходящите места за засаждане на дървета. Изготвя се маршрут, който дронът следва автоматично.

После летателният апарат поема по курса, носейки капсула със сгъстен въздух и ценно съдържание - биоразградими кутийки със семена и хранителни вещества, необходими при проникването. Всеки дрон е зареден с 300 кутийки. На всеки 10 секунди апаратът изстрелва по една към земната повърхност.

За сравнение един опитен горски работник може да постигне резултат до 1500 на ден. При това цената на процеса с дроновете е десет пъти по-ниска. Първите опитни полети на дроновете залесители се предвиждат за края на юли или началото на август.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5241 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.12 | 20:03

1
Дълбоки благодарности за този човек!!!

Добави коментар

Водещи новини