ОАЕ подготвят своя мисия до Марс

  • 11 май 2015 15:03

  • 1426
  • 2
ОАЕ подготвят своя мисия до Марс
©

Космическият център на Обединените арабски емирства (ОАЕ) обяви, че планира своя собствена мисия до Марс, която ще стартира през 2020. Космическият център "Мохамед бин Рашид" ще изпрати автоматичния изследователски апарат "Hope" до Червената планета, където от орбита с помощта на бордовите инструменти ще изследва марсианската атмосфера, съобщава gulfnews.com.

Тази мисия ще бъде сериозно предизвикателство към конкуренцията на други страни като Индия и Китай.

Едва наскоро са обявени задачите на мисията, която ще включва картографиране на повърхността на Марс и изучаване на атмосферата му. Досега в областта на космическите изследвания Обединените арабски емирства имат скромен актив - само няколко малки спътници за наблюдение на Земята. Но сега новите им намерения ще демонстрират значителен напредък.

На борда на апарата ще бъде инсталирани висококачествени цифрови камери, спектрометри и др. Тези инструменти ще измерват концентрацията на вода, прах и други химически съединения в атмосферата и това ще помогне да се разбере защо Марс е загубил водата си и от влажна и топла планета се е превърнал в такава, каквато я познаваме днес - суха и студена.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1426 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.14 | 11:43

2
До Марс на камила не благодаря!

2015.05.14 | 11:43

1
Nali tia divaci se klaniat na Lunata,za kakvo im e Mars ?

Добави коментар

Водещи новини