Пираните можели да лаят

  • 18 октомври 2011 16:37

  • 2315
  • 0
Пираните можели да лаят
©

Холивудските филми изградиха един много суров образ на пиранята като зла и стръвна риба със силно увлечение по хапането. Но според група учени от Университета в Лиеж, южноамериканските риби всъщност повече лаят, отколкото хапят.

Екипът биолози поставил хидрофон (подводен микрофон) в аквариум с червенокоремни пирани и слушал с какви звуци са съпроводени различните ситуации в живота на една пираня
, пише "Списание 8".

До момента учените са установили три различни вида звукови сигнали. Когато пираните влизат в конфронтация, те издават лаещи звуци. Когато се бият за храна или предизвикват опонент, издават кратки, насечени звуци, подобни на барабанни удари, а когато се заплашват с тракане със зъби, хищните риби произвеждат по-меки, грачещи звуци.

Подобно на другите животни, пираните вероятно също имат и „любовна песен", но за да я запише, екипът биолози трябва да пътува до Бразилия. „Трудно е за рибите да се възпроизвеждат в аквариум", обяснява един от изследователите.

Учените откриват и как амазонските хищници успяват да произведат тези звуци. Това става чрез съкращаване на определени мускули – контракциите предизвикват вибрации на плавателните мехури (вътрешни органи на рибите, които регулират способността им за задържане на повърхността на водата).

Това, че издаването на звуци е умишлено и става по воля на рибата, а не поради общите физически характеристики на плавателния им мехур, се доказва от факта, че когато пиранята спре да свива мускулите си, звукът спира.
 
Все пак, учените потвърждават страховитата репутация на пираните. Тримата биолози споделят, че по време на изследването на всички им се е наложило да посетят болница, защото са били ухапани, а единият от тях дори без малко да загуби половин пръст.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини