Климатичните промени смаляват растенията и животните

  • 17 октомври 2011 16:22

  • 2514
  • 1
Климатичните промени смаляват растенията и животните
©

Растенията и животните се смаляват заради повишаващите се температури и недостига на вода в резултат на климатичните промени, предупреждават учени от Сингапур, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Климатичните промени водят до намаляване на размерите на много растения и животни, в това число и на видове, които са жизненоважни за прехраната на над един милиард души, живеещи на прага на глада. От микроорганизми до хищници - близо 45 процента от видовете, за които авторите на проучването от Националния университет на Сингапур са анализирали данни, се развиват по-малки през многобройни поколения в резултат на глобалното затопляне.

Влиянието на бързо покачващите се температури и промените във валежите върху размерите на видовете може да има непредсказуеми и изключително сериозни последствия. Изследователите Дженифър Шеридан и Дейвид Бикфорд са анализирали научна литература върху климатичните промени, както и редица проучвания и експерименти.

Анализът на фосили е дал недвусмислен резултат - покачванията на температурите в миналото са допринесли за смаляването както на морските, така и на земните организми. В резултат на затопляне преди 55 милиона години, често смятано за аналог на сегашното, телесните размери на бръмбари, пчели, паяци и оси са се смали с между 50 и 75 процента за период от няколко хиляди години. Размерът на тялото на бозайници като катерици и дребни гризачи е намалял с 40 процента. При птиците също се наблюдава тенденция към смаляване.

Скоростта на сегашното затопляне обаче е много по-голяма от тази през някогашния термичен максимум от палеоцена и еоцена. Откритието, че някои растения се смаляват, е изненадало учените, тъй като се очаква растителните видове да стават по-големи заради повишеното количество въглероден диоксид в атмосферата.

Влиянието върху студенокръвните животни като насекоми, влечуги и земноводни е пряко - експерименти са показали, че всеки един допълнителен градус по Целзий се изразява в около 10-процентно повишаване на метаболизма, изразяващо се в намаляване на телесните размери. Прекомерният риболов е причина за смаляването както на дивите, така и на комерсиалните морски видове - ключов източник на протеини за над милиард хора по света, и по-специално в Африка и Азия.

Експерименти и наблюдения са показали, че затоплянето на водата, особено в реките и езерата, също оказва влияние. Някои от най-тревожните промени се наблюдават на "дъното" на хранителната верига, особено в океана, където миниатюрният фитопланктон и отлагащи калций микроорганизми се смаляват в резултат на повишената киселинност и понижената способност на водата да задържа кислород и хранителни вещества. Въглеродното замърсяване е допринесло за "заключването" на един допълнителен градус по Целзий в атмосферата.

Според Междуправителствения съвет за изменения в климата продължаващото отделяне на парникови газове може да доведе до покачването на средните температури с 4-5 градуса по Целзий до края на века. Последствията от климатичните промени могат да се изразят в различни сценарии - от ограничаване на хранителните ресурси /по-малко продукция от определена земна площ/ до нарушаване на биоразнообразието и катастрофални щети върху цели екосистеми.

Последвайте канала на

БТА
2514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.10.17 | 21:23

1
Дано жирафите не се смалят. Че ще станат ебати ламите(ударение на а).

Добави коментар

Водещи новини