Марсоходът „Кюриосити" се раздвижи след късото съединение

  • 15 март 2015 14:16

  • 2743
  • 2
Марсоходът „Кюриосити" се раздвижи след късото съединение
© Getty Images/Guliver

Марсоходът "Кюриосити" възстанови връзка и се движи, след като имаше проблеми в края на миналия месец, съобщи сайтът "Спейс", цитиран от Дарик.

"Кюриосити" успя да вземе проба от разтрошена скала в бордовата си лаборатория, а след това измина 10 м.

От НАСА обявиха, че късо съединение е спряло работата на марсохода. Космическият апарат временно спря работа на 27 февруари, докато инженерите на НАСА проверяваха какво е причинило късо съединение. То стана, докато "Кюриосити" се опитваше да прехвърли проба за анализ. Тази проба стоя на ръката му две седмици. Най-накрая тя беше предадена за изследване.

Тестовете показаха, че късото съединение е станало в пробиващия механизъм на бормашината. Екипът ще продължи анализите, за да подсигури безопасността на взимането на проби в бъдеще.

"Кюриосити" кацна на Марс през август 2012 г. Оттогава космическият апарат е взимал проби от повърхността шест пъти. Анализите на някои от тях показаха, че на червената планета в далечното минало е имало условия за микробен живот.

През януари "Кюриосити" започна да изследва кратера Мохаве, източник на повечето марсиански метеорити, падащи на Земята. Сега машината се е насочила към върха Шарп, който е главната му научна цел. Изкачвайки се по планината, той ще премине през много разнородна среда.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2743 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
спецназа

2015.03.18 | 11:57

2
Никакво късо съединение.Поподнал е,на руска мина.

2015.03.18 | 11:57

1
Извънземното СидероглУ прескочи до Марс и го оправи .

Добави коментар

Водещи новини