Суперкомпютър на NASA помага в търсенето на далечни луни

  • 31 януари 2015 15:15

  • 1620
  • 1
Суперкомпютър на NASA помага в търсенето на далечни луни
©

Екип от изследователи, работещи за проекта “Търсене на екзолуни с Kepler” (Hunt for Exomoons with Kepler - HEK), който е базиран в Харвардския университет, търсят екзолуни, като използват суперкомпютъра Pleiades в научния център “Еймс” и данни от космическия телескоп Kepler, пише на уебсайта си Националната космическа агенция на САЩ (NASA).

Откритието на луни извън нашата Слънчева система допълнително ще увеличи списъка от небесни тела, засечени от Kepler, които имат потенциал да поддържат живот под някаква форма.

В стремежа си да открият екзолуни, астрономите от проекта, ръководени от Дейвид Кипинг от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониан, са изобретили уникален систематичен изчислителен метод, който ще отнеме 5.2 милиона процесорни часа на Pleiades.

С помощта на два специално разработени алгоритъма, изследователите симулират милиарди възможни конфигурации от звезди, планети и луни и сравняват резултатите с действителни данни от Kepler, за да открият съвпадение. До момента екипът е проучил 56 от около 400 идентифицирани от телескопа кандидат-планети, които биха могли да имат откриваема луна.

Изследването на останалите 340 кандидат-планети би изисквало около 50 000 часа на обект и би отнело почти едно десетилетие на по-малък компютър. Използването на мощната система Pleiades, която извършва над 3 квадрилиона изчисления на секунда, ще скъси това време до 30 000 часа на обект. В рамките на следващите две години учените ще изследват оставащите кандидати за екзолуни, изразходвайки приблизително 10 милиона процесорни часа на Pleiades.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1620 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.03 | 23:16

1
Да търси близки гладуващи американси.

Добави коментар

Водещи новини