Правят изкуствени органи с "умно" лепило

  • 16 януари 2015 14:27

  • 2616
  • 1
Правят изкуствени органи с "умно" лепило
©

Учени искат да използват "умно" лепило от ДНК, за да изработят изкуствени човешки органи. С помощта на подобен материал един ден специалистите ще могат да отглеждат тъкани и даже сложни биологични конструкции в лабораторията, пише "Новинар".

ДНК не само носи генетична информация, но може да служи и за прикрепване на различни молекули. Затова специалистите искат да я използват като лепило в своята работа по първите изкуствени човешки органи.

Самите тъкани ще бъдат създадени с помощта на специален 3D принтер, който вече може да използва живи клетки и да ги подрежда в различни комбинации. След това материалите, изградени от принтера, ще бъдат сглобявани с умното лепило. За целта са необходими много малки количества ДНК и методът няма да бъде скъп.

Работата по създаването на изкуствени органи вече напредва, като наскоро специалистите успяха да отгледат в лаборатория дори движещи се мускули. Това ще позволи да се правят изследвания на заболявания извън човешкото тяло. Някой ден подобни мускули биха могли да задвижват и биологични роботи.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2616 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.21 | 14:27

1
Раждането на Т-1000 в ход!

Добави коментар

Водещи новини