Пет исторически бъдещи космически мисии

  • 05 януари 2015 14:19

  • 1810
  • 0
Пет исторически бъдещи космически мисии
©
През 2014 г. космическата история на човечеството записа важен успех като приземи робот на комета. Но това далеч не е най-амбициозната космическа мисия, която астрономите подготвят, пише "Новинар".

Още следващата година апаратът "Нови хоризонти" ще достигне Плутон. Той беше събуден наскоро от NASA, като неговата мисия ще бъде да "огледа" планетата отблизо и да я анализира. След това ще продължи към пояса на Куипър, който е регион на Слънчевата система отвъд планетите и е между 20 и 200 пъти по-масивен от астеоридния пояс. Краят на мисията е през 2026 г. Ако през 2038 г. апаратът все още работи, той ще се използва и за изследване на външния край на хелиосферата на Слънцето.

Продължават и тестовете на кораба "Орион", който ще трябва да направи така, че хората да могат да достигат Луната в рамките на един ден. През 2021 се планира да бъдат изпратени двама астронавти в орбитата на естествения спътник на Земята. Ако всичко мине добре, "Орион" ще се използва и за изпращане на хора до Марс.

Преди това обаче, през 2020 г. NASA ще изпрати нов марсоход. Той ще направи всички анализи на почвата и атмосферата на Марс, които са необходими, за да се прецени възможно ли е изпращането на хора и какво ще е необходимо. Мисията ще е от огромно значение и за останалите бъдещи пътешествия на хора в космоса, предаде БЛИЦ.

Предстоят и сериозни анализи на Луната. Основната цел е избиране на места, които може да са подходящи за изграждане на бази, които да се използват за отправна точка за бъдещи мисии.

На фона на официалните мисии не липсват и частни проекти. Най-амбициозният е Mars One. Той цели да изпрати група хора на Марс, завинаги. Всичко покрай проекта ще бъде записано за риалити шоу, като организаторите му твърдят, че научният аспект на мисията е съвсем сериозен, както и желанието им да изградят постоянна човешка колония на Червената планета.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1810 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини