Земята може да не е била покрита изцяло с лед

  • 10 октомври 2011 09:40

  • 2972
  • 0
Земята може да не е била покрита изцяло с лед
©

Преди 635 милиона години Земята може би не е била покрита изцяло с лед, както смятаха учените досега, съобщи сп. "Сианс е авнир".

В дълбока древност климатът на нашата планета е бил белязан от смяна на топли с ледникови периоди. Най-малко два ледникова периода е имало преди 710 милиона - 630 милиона години.

През 1992 г. и 1998 г. учени предложиха хипотезата, че преди около 635 милиона години на Земята е имало ледников период, през който цялата планета е била покрита с лед. Земята приличала на "снежна топка". Учените предполагат, че след като планетата била покрита с лед, въглероден диоксид се е натрупал в атмосферата, образувайки корона от парников газ. Тази корона позволила да се затопли земната повърхност и допринесла да се сложи край на ледниковия период.

За да може този сценарий да проработи, е нужно процентното съдържание на въглеродния диоксид в атмосферата да надхвърля 12 на сто, т.е. да е 300 пъти по-високо от сегашното. За да изчислят това процентно съдържание през въпросния период, учени от Френския национален център за научни изследвания проучили карбонатни отлагания отпреди 635 милиона години, като фокусирали вниманието си върху различните изотопи на въглерода.

Обратно на очакванията, резултатите показали концентрация на въглеродния диоксид, която е близка до сегашната. Тя е съвсем недостатъчна, за да предизвика затопляне, което да сложи край на ледников период.

Следователно предлаганите досега сценарии трябва да се прерарзгледат - или Земята не е приличала на "снежна топка", или други газове са допринесли за затоплянето. Един от тях може да е метанът.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Последвайте канала на

БТА
2972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини