Джаджите за пестене на гориво - 100% измама

  • 06 октомври 2014 07:36

  • 3844
  • 2
Джаджите за пестене на гориво - 100% измама
©

Наивни потребители продължават да се хващат на уловките на интернет реклами за "иновативни" уреди, "последен писък" на техническата мисъл, които пестят от 50 до 70-75% от разхода на автомобилно гориво. Това е абсолютна измама, предупреди Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители", пише в. "Телеграф".

Според него колко разпространена е измамата и как хора се хващат на нея може да се види във форумите в интернет, където зарибени потребители разпитват и се оплакват от джаджата.

"Ха, ако това е вярно, слагам два уреда и няма да сипвам гориво!", възкликва форумец.

Един от рекламираните уреди се нарича Fuel Sharp Saver,  друг е с подобно наименование - Fuel Shark, пише в. "Телеграф". Цената им варира от 18 до 67 лв., но действат на сходен принцип. Търговците обещават до 70% по-нисък разход на гориво, ако уредът се включи в адаптера на запалката. Действал, като подобрявал работата на електрическата верига. Даден е и пример на неизвестен потребител, който се хвали, че след като го закупил, колата му почнала да харчи 3,2 на сто гориво.

Комисията за защита на потребителите (КЗК) предупреди за вредната практика още в началото на тази година, но ловът на наивници от любители на лесни печалби продължава.

Експертите съветват потребителите да не пазаруват онлайн от сайтове, на които липсва информация за адрес и телефон с търговеца, както и възможност за обратна връзка с него. Преди да извършат покупка, необходимо е да се свържат с търговеца и да се осведомят за крайната цена, която следва да заплатят при доставката на продукта.

От КЗП съветват потребителите да избягват да пазаруват от сайтове, за които имат информация, че не са регистрирани на територията на Европейския съюз, защото не са запознати със законодателството в тях. Правата на потребителите за рекламация и връщане на стоки закупени извън магазина в България са съобразени с европейските изисквания.

Последвайте канала на

Novini.bg
3844 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
naivnici

2015.05.16 | 14:59

1
kolko ste naivni prosti i neuki u4ete breee u4ete btreeee

2015.05.16 | 14:59

2
пиши на кирилица бе пе дал

Добави коментар

Водещи новини