Умна лепенка мери температурата

  • 03 октомври 2014 13:04

  • 2802
  • 0
Умна лепенка мери температурата
©

Умна лепенка, която измерва температурата на тялото, следи за кръвообращението и предупреждава при опасност от слънчеви изгаряния създаде екип от учени от Северозападния университет на Илиноис.

Специалистите използвали течни кристали, за да измайсторят нов, гъвкав електрически уред, който може лесно да бъде залепен върху кожата и да действа като средство за диагностика на болести. Преподавателят по материалознание Джон Роджърс сравни лепенката с пръстените, които променят цвета си при смяна на настроението. При тях също е използван подобен метод. Разликата е, че в лепенката са използвани 3600 течни кристала, които могат да дадат доста подробна картина за състоянието на организма.

Според създателите на новия уред той може да засече проблеми в кръвооросяването и така да открие ранни симптоми на диабет или пък на различни сърдечни заболявания. Лепенката реагира и при наличието на подкожни възпаления. Ако към нея бъде добавен детектор за ултравиолетова светлина и за влага, тя може да предупреждава човека, когато има опасност от слънчеви изгаряния, пише в. "Новинар".

Създателите на новата умна лепенка твърдят, че тя пропуска въздуха да минава през нея и не създава дискомфорт като обикновените превръзки. Така човек може дори да забрави че носи тази втора "умна" кожа.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини