Астрономи заснеха рядко звездно образувание

  • 29 септември 2011 13:44

  • 2946
  • 0
Астрономи заснеха рядко звездно образувание
©
Ясно изображение на много рядко във Вселената звездно образувание са регистрирали астрономи от Европейската южна обсерватория, разположена в Чили, информират чужди медии.

С помощта на инфрачервената камера на главния телескоп в обсерваторията астрономите са успели да заснемат двойна обвивка от прах и газ в почти идеално сферична форма около гигантска звезда. Благодарение на белия и жълтия цвят на блясъка образуванието прилича на твърдо сварено яйце в разрез, е посочил ръководителят на изследователския екип Ерик Лагатек.

В центъра на мъглявината се намира гигантска звезда, която в каталозите е регистрирана като IRAS 17163-3907 и е разположена на разстояние около 13 000 светлинни години от Земята (една светлинна година е 9 460 730 472 580,8 км). Обектът е толкова голям, че е почти хиляда пъти по-широк от Слънцето и по-ярък приблизително 500 000 пъти. Ако хипотетично го разположим в центъра на Слънчевата система, то нашата планета ще се намира дълбоко в недрата на този газов гигант.

Съвсем близо до този обект има мъглявина с още по-голям размер, способна да вмести всички планети, двойните системи на Слънчевата система и даже комети, орбитите на които се простират далеч от орбитата на Нептун.

Лагатек уточнява, че този обект свети ярко в инфрачервения диапазон, но все още никой не е разпознал в него жълт хипергигант. Звездите от този вид преминават през изключително активен етап на еволюция, преживявайки серия катаклизми. Те заставят хипергиганта да изхвърля от своите недра вещество, достигащо четири пъти масата на Слънцето за много кратко време според космическите измерения - няколко стотици години.

Изхвърлената субстанция, която се състои основно от пепел и газ, с времето се превръща в обкръжаваща звездата обложка.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2946 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини