Иновативното ръчно устройство помага на слепите

  • 16 септември 2011 13:47

  • 1363
  • 0
Иновативното ръчно устройство помага на слепите
©

Иновативното ръчно устройство, наречено the Tacit, може да помогне на хората с нарушено зрение да се движат безопасно в сложна среда, пише PhysOrg.com.

Поставена върху горната страна на китката, приставката е снабдена с ултразвукови излъчватели и сензори, които приемат отразения звук.

Разположени над кокалчетата на пръстите, последните измерват разстоянието до отделните обекти в обсег от няколко сантиметра докъм 3 метра и после преработват информацията във формата на механичен натиск върху китката.

Така, колкото по-близко сте до даден обект, толкова натискът върху китката се засилва. Той съответно се прилага съответно от лявата и дясната ѝ страна, така че да можете да определите с по-голяма точност разположението на обекта.

Tacit може да бъде поставен и върху двете ръце, не затруднява движението на пръстите и китката и реагира достатъчно бързо, така че ориентацията с него да става в реално време, обяснява изобретателят на приставката Стив Хоуфър.

В момента Хоуфър се опитва да усъвършенства прототипа, откривайки и елиминирайки неговите недостатъци. В бъдеще Tacit може да бъде с двойно по-малък размер и за корпуса му да бъде използван от по-подходящ материал от сега използвания неопрен.

Относно прецизността на устройството, лазерите биха дали най-голяма точност при измерване на разстоянията, но на този етап те биха оскъпили много проекта, коментира Хоуфър. Цената на частите за ултразвуковия прототип е само 65 долара.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини