Apple представи операционната система Yosemite

  • 03 юни 2014 13:02

  • 1267
  • 0
Apple представи операционната система Yosemite
©

Apple може и да стои твърдо зад становището си, че мобилната и десктоп операционните системи не трябва да се сливат, но явно компанията си е взела бележки за това какво работи на iPhone и iPad при проектирането на последната версия за Mac – операционната система Yosemite, кръстена на един от националните паркове в САЩ, пише Washington Post, цитиран от агенция Фокус.

Платформата има по-изчистен дизайн в сравнение с предшествениците си и включва подобрения на центъра за известия и на функциите за търсене, като те са взети почти изцяло от мобилната операционна система. На практика потребителите дори могат да използват Mac като телефон или да получават известия от телефона си.

Изключително лесно се работи между компютър и мобилно устройство на Apple, когато двете са в непосредствена близост. 

Устройствата „говорят“ помежду си и синхронизират информацията си. Потребителите имат на разположение и новата услуга iCloud Drive – програма, подобна на Dropbox, която позволява изпращане на файлове между устройствата на Apple. Сред другите нови черти са споделянето с едно кликване в Safari. В Mail потребителите могат лесно да анотират изображения, рисувайки върху тях с тракпад.

Търсенето на Mac също изглежда като търсене в мобилна система. Има редица черти, обединяващи устройствата, но системите все пак си остават много различни.

Apple е отдавна е заявила категорично, че иска продуктите й да имат сходен външен вид и усещане при работа с тях, както и че трябва да е възможно да функционират заедно, но че не е заинтересована от това да направи единна система за таблет и десктоп компютър. Това е нещо, с което се заигра основният й конкурент Microsoft, създавайки Windows 8 като система, която работи с мишка и клавиатура или със сензорен екран. Yosemite е отворена за разработчици от понеделник, но няма да бъде достъпна за широката публика до есента.

Все пак Apple ще позволи на ограничен кръг от хора да се запишат за тестови периоди, за да събере информация за потребителските реакции.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини