Топенето на арктическия лед достигна нов рекорд

  • 12 септември 2011 09:52

  • 3666
  • 5
Топенето на арктическия лед достигна нов рекорд
©

Площта на арктическия лед през миналата седмица достигна най-ниските си стойности, откакто се събират спътникови данни, оповестиха германски учени, цитирани от Франс прес.

На 8 септември ледът на Северния полюс е покривал едва 4,24 милиона кв.км площ, са установили учени от университета в Бремен.

Става дума за исторически минимум, като стойностите са с около 5 на сто по-ниски в сравнение с досегашния рекорд от септември 2007 г., отбеляза Георг Хейгстер от университета.

Данни на Американския национален център за снеговете и ледовете сочат, че предишният рекорд е 4,1 милиона кв.км площ. Хейгстер обаче увери, че получените от германските и американските учени различни данни могат да се обяснят с различните методи за събирането им. Той очаква, че от Американския национален център за снеговете и ледовете ще стигнат до същите заключения през следващите няколко дни.

Топенето на морския лед през лятото е едновременно индикатор и ключов фактор за климатичното затопляне не само в Арктика, но и в целия свят, смятат учените.

Свиването на морския лед свидетелства за значимостта на последствията от човешката дейност върху климата през последните няколко десетилетия.

Последвайте канала на

БТА
3666 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2011.10.03 | 23:53

5
Ами това направиха шибаните хора на Земята, нищо хубаво. Дано по-бързо измрат!
tchujdenetza

2011.10.03 | 23:53

3
Братле, преди да речеш какво са направили "шибаните хора" вземи попрочети някоя и друга книга. Като за начало ти препоръчвам "Състояние на страх" на Майкъл Крайтън. Все пак преди да говориш трябва да имаш някакви познания. Както се казва в онази известна реклама: "Не става само с ядене, трябва и акъл".
Климатолог

2011.10.03 | 23:53

4
Пълна глупост е това. Никой сериозен учен не приема твърдението за влиянието на човека върху тези процеси. Глобални затопляния е имало и преди около 2000 години, когато римляните едва ли са имали заводи, емитиращи въглероден диоксид. Наскоро учени от БАН потвърдиха, че най-разумното обяснение за затоплянето е слънцето и този процес е цикличен. Но кой да чете. Много по-лесно е да се вържеш като овца на сладките приказки от рода на "Да спасим Земята". Нищо не можем да спасим и нищо няма нужда да бъде спасявано. Единствено от простотията, може би, но като гледам, от нея спасение няма. "Най-ниските стойности, откакто се събирали спътникови данни", ама никоя от овцете няма да се замисли, че едва от няколко години се събират спътникови данни и НЯМАМЕ спътникови данни дори отпреди 50 години. Какво да говорим за по-стари. На базата на какво твърдим, че човека влияе на температурите по земята? На измишльотините на Ал Гор, който прави милиони от кампанията си. :D
plamenp59

2011.09.13 | 07:49

1
Ве съм специалист в нази област но ето и другата гледна точка. Голямата ФИНАНСОВА лъжа-Глобално затопляне. http://sersemi.com/ipb/index.php?showtopic=2235
plamenp59

2011.09.13 | 07:50

2
Не съм специалист в тази област но ето и другата гледна точка.

Добави коментар

Водещи новини