Слънчевите панели на бъдещето биха могли да се произвеждат от бактерии

  • 25 март 2014 09:02

  • 1117
  • 1
Слънчевите панели на бъдещето биха могли да се произвеждат от бактерии
©

Изследователски екип от Масачузетския технологичен институт (MIT) е направил първите си стъпки в разработването на материали, които съчетават бактериални клетки и неживи материали, пише Quarz.

Получените покрития имат свойството да провеждат електричество и да излъчват различни цветове светлина. Учените посочват, че бъдещите приложения на технологията биха могли да включват по-ефективни слънчеви панели и биосензори, пише "Фокус".

Под ръководството на Тимъти Лу изследователите са използвали Е коли, които в природата произвеждат биопокрития - общности от бактерии, които се размножават и покриват повърхности, като плаката по зъбите, например. В биофилмите бактериите се организират и комуникират помежду си по уникален начин, за да могат да оцелеят. Бактериите имат протеинови влакна, с които се захващат за повърхностите. Лу и екипът му програмирали Е коли да произвеждат различни протеини, който се свързват с различни неживи молекули.

Като начало изследователите използвали златни наночастици. Бактериите интегрирали златните молекули и създали покритие, което функционира като електронна верига. Според учените и други видове метали и дори органични проводници на електричество като графена, могат да бъдат интегрирани със същия метод. Изследователите смятат, че самите биофилми биха могли да произвеждат собствени неживи материали.

“Представете си как функционират костите: ние ядем определени минерали и те се превръщат в структура в тялото ни “, казва Лу. “Ние бихме могли да дадем на бактериите изходните вещества и да ги оставим сами да изградят материалите”.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1117 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.25 | 16:50

1
Ужас!От прочетеното могат те побият студени тръпки “съчетават бактериални клетки и неживи материали“,“програмирали Е коли“ - едни от най-опасните бактерии за човека и т.н. и т.н.,ужасссссс

Добави коментар

Водещи новини