През 2025 година хората ще се "срастнат" с интернет, според експерти

  • 12 март 2014 07:13

  • 2772
  • 2
През 2025 година хората ще се "срастнат" с интернет, според експерти
©

През 2025 година интернет ще повиши осведомеността ни за света и самите нас, като в същото време ще доведе до изчезване поверителността и ще даде нови инструменти на измамниците, това са изводите от доклад на изследователския център Pew и Университата Елон, цитиран от NPR News.

Експертите, участвали в проучването изтъкват, че на първо място интернет ще стане вездесъщ и ще се превърне в толкова естествена част от живота ни, каквато днес е електричеството.

“Интернет ще се промени и от място, където можем да намерим видеоклипове на котки ще стане неразделна част от всекидневния ни живот”, казва Джо Тъч, директор на Института за информационни науки към Университета на Южна Калифорния. “Няма да помисляме да “минем онлайн” или “да видим нещо в интернет”. Ние просто ще сме онлайн и ще гледаме”.

Докладът обобщава изследване, проведено през миналия месец, което се фокусира върху това как интернет е променил живота ни през 25-те години, след като сър Тим Бърнърс-Лий публикува статия, предлагаща World Wide Web.

През 1989 година интернет съществуваше от около две десетилетия, но не беше широко достъпен. Идеите на Бърнърс-Лий станаха основата на начина, по който използваме глобалната мрежа днес.

Изследването на Pew задава и въпроса: какъв ще бъде най-значимият ефект върху човечеството от използването на интернет до 2025 година?

Една от прогнозите на 1800 експерти, участвали в допитването е че интернет ще ни позволи да събираме информация за всеки аспект от живота ни и ние увеличим осъзнаването на собственото ни поведение, но това ще стане за сметка на поверителността. “Ще можем да видим как някой прекарва времето си, до колко е ангажиран с хобита, каузи, приятели и семейство. Това ще промени начина, по който мислим за хората, как изграждаме доверие, как оценяваме промяната, провала и успеха”, казва Джудит Донът, която е сътрудник в Харвардския университет. Други специалисти предсказват, че това ще доведе и до ефективно персонализиране на здравеопазването и профилактиката.

Според Леуелин Крил от компания в Южна Африка “всичко ще бъде достъпно онлайн с етикет с цена”. “Кибертероризмът ще се превърне в нещо обичайно. Поверителността на всеки и всички ще се превърне в нещо от миналото”, посочва той.

Друг извод от проучването е, че способността на интернет да прониква навсякъде ще разпространи както знанието, така и невежеството. Глобалната мрежа ще даде възможност на всеки един жител на планетата да въздейства върху развитието на света, но в същото време интернет ще се използва като един още по-ефективен инструмент за контрол и манипулация, пише "Фокус".

Според експертите, човечеството все още не може да разбере ефектите от интернет. “Ние вече сме свидетели на най-голямото въздействие на интернет, но в бъдеще то ще се увеличи”, обяснява Нишант Ша, директор на Центъра за интернет и общество в Индия. Професорът в Нюйоркския университет Джеф Джарвис сравнява интернет с печатната преса и смята, че значимостта му не може да бъде предвидена. “Въздействието на книгите върху обществото не е напълно осъзнато до изминаването на 100 години от изобретяването на пресата…В развитието на мрежата и влиянието й върху обществото ние сме през 1472 от Гутенберговите години”, отбелязва Джарвис.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2772 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.01 | 22:18

2
Ами нищо ново,ще бъдем следени,контролирани,манипулирани чрез инернет. Да не говорим и за свръхопасните нанотехнологии,които вероятно ще унищожат човека и света. Човешкото око и алчност са ненаситни,жаждата за власт превръща хората в психозомбита,в психопати.И това е доказано чрез експерименти и в практиката.
hah

2014.04.01 | 22:18

1
За срастването, ние и сега сме срастнати. Всичко ми е свързано с лаптопа и интернет. Всяка дейност която върша. Просто тогава ще е на още по-високо ниво. Аз тогава мисля да се оттегля в гората и да се опитам да се изолирам от света.

Добави коментар

Водещи новини