Компютърни двойници заменят мъртви актьори

  • 13 февруари 2014 09:35

  • 3411
  • 0
Компютърни двойници заменят мъртви актьори
©

Компютърни ефекти ще помогнат на създателите на поредицата „Игрите на глада” да довършат последния филм, след като актьорът Филип Сиймур Хофман почина, пише "Новинар".

Той беше заснел повечето от своите сцени в лентата, но все пак оставаха и недовършени моменти, когато се разбра, че Хофман е загинал от свръхдоза. В „Игрите на глада” той играе ролята на съдията Плутарх Хевънсби. Кинаджиите са изправени пред трудна дилема и опасност да загубят много пари.

В такива случаи обаче Холивуд почти винаги се е справял с помощта на специални ефекти и двойници или пък чрез хитри обрати в сюжета. Според „Холивуд рипортър” продуцентите от Lionsgate искат да създадат компютърно копие на актьора, което да участва в последните сцени.

Така няма да се налага да променят сюжета и да снимат голяма част от филма наново. „Не казвам, че можем да направим Филип Сиймур Хофман с целия му актьорски талант, но поне можем да го копираме за кратко”, обяснява отговорник по специалните ефекти, който работи за филма.

Цифрови технологии, подобни на тези бяха използвани в историческия екшън „Гладиатор” за актьора Оливър Рийд, който играе ролята на търговец на роби на име Проксимо. Той загива от сърдечен удар, но с помощта на специални ефекти кинаджиите добавят още няколко сцени с негово присъствие.

По доста изобретателен начин решиха този въпрос създателите на филма „Сделката на доктор Парнасъс” от 2009 г., след като актьорът в главната роля Хийт Леджър внезапно почина. Вместо да разчитат на специални ефекти, кинаджиите избраха не един, а цели трима заместници на Леджър, които да довършат ролята му.

Със задачата се заеха неговите близки приятели Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фарел. Сценаристите успяха да обяснят и това, че те изобщо не приличат на Леджър. Сюжетът беше променен така, че героят сменя напълно външния си вид цели четири пъти. Режисьорът Тери Гилиъм все пак използва и доста успешен двойник на Леджър за част от сцените. Лентата завърши с надписа „Филм от Хийт Леджър и приятели”.

По-трудно се оказва спасяването на филма „Гарванът” с Брандън Лий. Когато актьорът загива по време на снимки през 1993 г., създателите на лентата трябва да използват негов дубльор. С помощта на все още доста несъвършените цифрови технологии от началото на 90-те кинаджиите прехвърлят лицето на Лий върху тялото на друг актьор и така завършват филма успешно.

Смърт по време на снимки на филм застига и бащата на Брандън – майстора на бойните изкуства Брус Лий. Той загива през 1973 г., преди да успее да завърши лентата „Игра на смърт”. Филмът е разпространен в недовършен вариант. Пет години по-късно излиза нова версия, в която са използвани архивни кадри на Лий.

Последният филм на Мерилин Монро също остава недовършен. Лентата се казва Something's Got to Give и е изоставена от продуцентите, след като прочутата актриса загива от свръхдоза. Части от филма все пак излизат на екран през 2001 г. в документалната продукция „Мерилин: Последните дни”.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини