Макс Телеком ще пусне първата българска 4G LTE мрежа (видео)

  • 05 февруари 2014 14:32

  • 4537
  • 4
Макс Телеком ще пусне първата българска 4G LTE мрежа (видео)
©

Телекомуникационният оператор Макс Телеком разкри плановете си за 2014 година, свързани със стартирането на първата национална 4G LTE мрежа в България в спектър 1800 MHz.

Даниел Купсин, Председател на Борда на Директорите на компанията, заедно с изпълнителния директор Питър Ковел и Тони Робинсън, член на Борда на директорите, представиха актуалните глобални тенденции в развитието на 4G LTE технологията и потребността на българския пазар от възприемането на тази мобилна технология от четвърто поколение.

Представителите на медиите имаха шанса да бъдат първите лица, извън компанията, тестващи първата българска 4G LTE мрежа. Скорости от 67 Mbps бяха лесно постигнати по време на тестовете, чрез достъп през различни крайни 4G LTE устройства и таблети. Макс Телеком понастоящем тества и оптимизира своята 4G LTE мрежа. 4G LTE услугите се очаква да бъдат предоставяни на крайните потребители през първата половина на годината.

Ето какво заяви председателят на Борда на Директорите на компанията Даниел Купсин, в специално интервю за Novini.bg:

-От близо година сте собственик на Макс Телеком и инвеститор в България. Предизвикателство ли е да инвестирате в България?

-Отговорът на този въпрос не е кратък, защото - да, предизвикателство е, но проектът е толкова добър, че си заслужава да се посветим на него. Това не са само думи, като говоря за прозрачност и за подчиненост на законите. Питайте когото искате от моя екип – хората, които са ни доставчици, тези, на които продаваме – всичко това е отражение на духа на нашите акционери. Ние вярваме в откритостта.

-С какво новата технология се различава от старата, от 3G?

- Каква е разликата между Лада и Ферари? И двете са коли. Въпросът е в скоростта, в опита и в начина на живот.

-Готов ли е българският пазар за тази нова технология?

-Независимо от скептицизма, който се забелязва в очите на българите по всякакви въпроси – те съвсем не се различават от които и да било други хора по света. Така че рискувам да ви разочаровам – вие не сте по-различни от другите хора по света. Съжалявам. Никой не очакваше това, което се получи в САЩ с прилагането на 4G. Европа е малко назад, но в момента има стотици компании, които започват да лансират тази технология и най-важното е, че трябва да се опита. А защо се опитваме да я внедрим – защото хората се нуждаят от нея.

-Какви ще бъдат ползите за българския потребител?

-Българинът ще плаща по-малко за повече и второ, ще спечели по отношение на мобилността. Освен това ние въвеждаме много нови услуги – това са неща, свързани с дома, с неговата сигурност. Можете да следите разходите си за отопление, можете да следите децата ви къде са с камери. Това са неща, които са много важни. Те все още не са в търговската мрежа, но ще дойдат. Технически можем веднага да започнем, но в момента правим тестове на мрежата. Искаме да бъдем сигурни, че в момента, в който я предложим, тя ще бъде най-добрата не само в България, но и в Европа. И когато сме сигурни, че мрежата е отлична, тя ще се появи на пазара.

-Какви са дългосрочните ви планове?

- Имаме план за следващите 5 години – да имаме между 450 000 и 600 000 абоната. Позовавайки се на статистическите данни по отношение на продадените смартфони и таблети и с оглед на вашето население, мисля, че целта ни е амбициозна, но постижима.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
4537 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ПЕНЕВ

2014.02.09 | 21:47

4
цитирам: "Можете да следите разходите си за отопление, можете да следите децата ви къде са с камери. Това са неща, които са много важни. " Бога ми! И аз имам разходи за отопление и деца, но не искам да ги следя. НЕ ИСКАМ НИКОЙ ДА ГИ СЛЕДИ
Genov

2014.02.09 | 13:12

3
Питали един човек защо слага една празна чаша и една пълна с вода на нощното си шкафче като си ляга. Той отговорил: - Ми когато ми се пие да пия, а когато не ми се пие да не пия. Ти си имай 4G LTE интернет, пък като не искаш да следиш децата и сметките не ги следи......

2014.02.09 | 13:11

2
Тъпако, я се образовай и прочети какво е LTE и за какво служи преди да коментираш...

2014.02.07 | 00:08

1
Смях ние минаваме на 1G тези още не могат да дигнат 100Mbit.

Добави коментар

Водещи новини