Български люлки ще правят ток в Англия

  • 03 февруари 2014 14:55

  • 3107
  • 0
Български люлки ще правят ток в Англия
©

Български умни детски люлки ще правят ток в Англия. Проектът е на Христо Алексиев и Илиан Милинов, които вече реализираха идеята си в България.

Две площадки за игра в Пазарджик и Кърджали произвеждат електричество при люлеене. Кинетичната енергия се превръща в ток, докато децата са на клатушките. Колкото повече се люлеят, толкова повече светят играчките. „Целта е децата да се мотивират да играят повече”, обясни Христо Алексиев пред „Новинар”.

По думите му идеята е да не се прекалява с онлайн игрите и малчуганите да имат стимул да се забавляват навън.

Иновативната технология е разработена от двамата предприемачи, които са съдружници в "Плейграунд Енерджи“, като са преминали през сертифициране за качество, сигурност и безопасност.

В момента Алексиев и Милинов работят по няколко проекта за град на бъдещето в Англия. Британците са харесали изобретението им и се предвижда до края на лятото енергийните площадки, разработени от българите, да бъдат факт и на Острова. Планира се детските кътове да бъдат свързани с централен сървър, през който да се дават данни колко се играе на площадките.

Алексиев допълни, че се разработва и подобен проект за парково оборудване и за домовете. Люлееща се градинска пейка ще произвежда ток и ще свети през нощта. Ще се проектират и енергийни играчки, предназначени за вкъщи. Алексиев обясни, че има и идея умните светещи детски клатушки да се свържат с онлайн игри и люлеенето на тях да е част от преминаването на следващо ниво.

Средствата за реализирането на идеята на двамата българи са от инвестиционен фонд, който финансира иновативни проекти. „На всеки три месеца се събират проекти. От около 200 за финансиране са одобряват 10”, уточни Алексиев.

По думите му проектите се одобряват, ако са креативни и реалистични. Първоначалното финансиране е от 25 хиляди евро. „Ако имаш идея, можеш да я осъществиш. Никой няма основание да каже, че не може да реализира проекта си”, категоричен е Алексиев.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини