Русия ще прави свой аватар

  • 28 януари 2014 08:18

  • 2816
  • 1
Русия ще прави свой аватар
©

Русия реши да въплъти фантазиите на американския режисьор Джеймс Камерън и да създаде свой аватар, информира вчера НТВ. За смелите планове на Москва в интервю за телевизията разказа вицепремиерът Дмитрий Рогозин, пише "Монитор'.

С разработването на високотехнологичната роботика ще се заеме Фондът за перспективни изследвания, който тази година ще получи финансиране в размер на 3 млрд. рубли, или около 65 млн. евро. „Споменатата сума може да ви се струва огромна, но аналогичният фонд в САЩ разполага с 30 пъти по-голям бюджет, уточни Рогозин.

Що се касае до руския аватар, вицепремиерът обясни, че „той ще представлява робот, приспособен да повтаря движенията и поведението на човека, който го управлява дистанционно”. Рогозин разкри подробности от още един амбициозен проект на Фонда за перспективни изследвания, който се реализира заедно с конструкторското бюро „Рубан”.

Става дума за създаване на роботизирани подводни градове, които ще усвояват арктическия шелф. Висшият чиновник припомни и постиженията в областта на свръхзвуковите технологии, давайки за пример разработването на нова реактивна снайперска винтовка с „умни патрони”.

Преди време Рогозин заяви пред в. „Комерсант”, че руският военнопромишлен комплекс уверено се движи към бъдещето, като до 2020 г. ще бъдат обновени 70% от въоръжението. По думите му ролята на високите технологии при разработването на нови оръжия ще продължава да расте. „Мечтите на фантастите във военната наука започват да стават реалност.

Високоточните оръжия правят войните безконтактни и те вече няма да се водят по границите на държавите”, обясни Рогозин.

Той допълни, че оръжието от нов тип ще бъде способно бързо и ефективно да нанесе удар по противника, затова и решенията за нападение ще бъдат доверени на компютър.

„Това не ви ли напомня сюжета за „Скайнет” (изкуствен интелект – бел. авт.) от легендарния холивудски филм „Терминатор”, риторично попита вицепремиерът.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2816 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
bagain

2014.01.30 | 12:25

1
Така е , докато американците го правят на кино , руснаците на живо! Хайде успех момчета,и да ви върви "по вода" !

Добави коментар

Водещи новини