Facebook обвинен в шпионаж

  • 03 януари 2014 13:37

  • 2245
  • 1
Facebook обвинен в шпионаж
©

Facebook отива на съд заради обвинения, че шпионира абонатите си, като чете личните им съобщения. Според прокурори, когато потребителите споделят линк в личните си съобщения до други хора, Facebook сканира този линк, за да увеличи мрежовата активност на сайта, откъдето линкът е взет.

Те твърдят също, че Facebook систематично преглежда съобщенията, за да събира потребителски данни, след което ги предоставя на рекламодатели и маркетингови специалисти.

Компанията заяви, че обвиненията ''нямат стойност''. ''Ще се защитаваме силно.'', допълниха от най-голямата социална мрежа в света. Обвинителите защитават тезата, че за шпионажа Facebook трябва да плати по  $100 на ден. Това прави по  $10,000 на потребител. Данните на прокурорите се основават на независимо проучване, което показва, че ''нахлуването в личната информация на потребителите се прави с цели, различни от улесняването на предаването на съобщения. Представянето на тези съобщения като ''лични'' пред потребителите създава особено привилегировано положение за Facebook. Когато потребителите вярват, че предават информация по канал, свободен от наблюдение, са склонни да споделят факти за себе си, които не биха съобщили, ако знаеха, че информацията се следи. ''

Това не са първите обвинения срещу политиката на Facebook за съхраняването и употребата на данни. Миналата година през септември социалната мрежа се сблъска с негативни реакции, защото политиката й позволява да се създават реклами с имената и профилните снимки на потребители, без да е искано тяхното съгласие.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2245 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.01.11 | 10:28

1
prostitutki kurvi mrusni

Добави коментар

Водещи новини