NASA създаде хуманоиден робот, който ще спасява хора при бедствия

  • 11 декември 2013 21:33

  • 2380
  • 2
NASA създаде хуманоиден робот, който ще спасява хора при бедствия
©

Американската космическа агенция NASA е създала хуманоиден робот, който ще може да спасява хора при бедствия. Той се казва Valkyrie и е част от проект на агенцията, с който тя ще участва на състезание по роботика на американската агенция DARPA.

Роботът е с височина 188 см и разполага със сонарни сензори и множество видеокамери, чрез които да се ориентира в обстановката. Ръцете му могат да бъдат сменяни с различни инструменти. Краката му са специално подсилени, за да може да се придвижва в тежки условия и сред развалини, пише dnevnik.bg.

Valkyrie разполага със собствена 2kWh батерия, която е разположена на гърба му. Чрез нея може да работи автономно за разлика от робота на DARPA Atlas, който се нуждае от кабел за захранване.

Идеята е Valkyrie да "изглежда страхотно", коментира Николас Радфорд, който е ръководител на проекта пред изданието IEEE Spectrum. Роботът се движи като човек и дори ще носи дрехи. Те ще играят защитна роля при падане или удари. "Искаме и роботът ни да е мек. Ако се докоснеш до него случайно, докато работиш, или минава покрай теб, не искаш да усетиш студен и твърд метал. Искаш да почувстваш нещо естествено, все едно до теб работи друго човешко същество", коментира Радфорд.

Състезанието на DARPA ще е на 20 декември т.г. NASA е създала робота за 9 месеца с помощта на 55 души екип, който е работил на смени. От агенцията изразяват увереност, че въпреки краткото време за работа Valkyrie ще се справи добре на състезанието. Отборът победител ще се класира на финалите на конкурса, които ще се проведат в края на следващата година. Тогава спечелилият ще получи 2 млн. долара награда.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2380 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.12.12 | 13:57

1
А бе Вие нормални ли сте бе? Ще спасява хора при бедствия? Вие гледахте ли клипа който сте прикачили? Това ще Ви спаси едното никога... най-много аз него да трябва да спасявам. Само пари за глупости. Вместо да разрешат проблема с бедните, гладните и болните ... БРАВО! МАЙКАТА ПРИРОДА СИ ЗНАЕ РАБОТАТА! ГОСПОД ЩЕ ПОЗНАЕ СВОИТЕ! :)

2013.12.15 | 18:00

2
shhhhuuuuut tiho SPIRO BRODI

Добави коментар

Водещи новини