Учени създадоха софтуер, който се опитва да се научи на разум

  • 26 ноември 2013 14:42

  • 1806
  • 3
Учени създадоха софтуер, който се опитва да се научи на разум
©

Учени от университета Carnegie Mellon са разработили софтуер, който има за цел да се научи на разум. Той постоянно анализира снимки с надеждата, че ще започне да разпознава обекти, съобщава БиБиСи.

Софтуерът се казва Never Ending Image Learner (NEIL) и е част от проект на американския департамент по отбрана и Google. Той работи от юли т.г. и вече е прегледал над 3 млн. изображения, пише dnevnik.bg.

Резултатите до този момент са обнадеждаващи за постигането на крайната цел, макар и да са минимални на общия обем на информацията. NEIL е успял да идентифицира около 1500 обекта в половин милион изображения. Той е разгадал 1200 сцени и е направил 2500 асоциации между обектите.

Някои от тях са, че "автомобилът може да има част, наречена колело", "наклонената кула се намира в Пиза", "бамбукова гора има вертикални линии" и др. Благодарение на тези връзки софтуерът по-лесно може да си създава и други асоциации, като желанието на учените е NEIL да може самостоятелно да се обучава.

"Хората учат тези неща сами и чрез NEIL се надяваме, че и компютрите ще могат", коментира Абхинав Гупта, който е един от асистентите в проекта. Той споделя, че за момента има елементи, които налагат човешка намеса и учените все още не могат да намерят начин да заобиколят този проблем. Той се появява в моменти при съвпадения на значението на думите. Например NEIL не може да различи думата "розово" (на английски език "pink") от певицата Пинк.

Едно от възможните решения е създаването на огромна база данни, където информацията е каталогизирана и обяснена. Така софтуерът по-лесно ще открива правилните връзки, когато не може да разбере дадено изображение. За момента планът на специалистите е NEIL да работи много дълго време без прекъсване.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1806 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Nikolas

2013.12.02 | 15:40

3
УЖАС !!! ЗАПОЧВА КРАЯ НА СВЕТА !!! ЩЕ СЕ НАУЧАТ НА РАЗУМ И ЩЕ НИ ИЗБИЯТ !!!
1

2013.12.02 | 11:16

2
Търся Сара о'Конър вече :D !!!
КОМПОТА

2013.12.02 | 11:16

1
да живееее СКАЙНЕТ мухахахахах никой неможе да ни спре вие сте наши р о бииииии ихахахаххахаха

Добави коментар

Водещи новини