Космическият телескоп "Гая" ще бъде изстрелян на 19 декември

  • 25 ноември 2013 14:18

  • 2165
  • 2
Космическият телескоп "Гая" ще бъде изстрелян на 19 декември
©

Космическият апарат "Гая" (Gaia, Global Astrometric Interferometer for Astrophysics), чиято задача е да картографира милиард звезди за пет години, ще бъде изстрелян от космодрума Куру на 19 декември в 9.12 часа по Гринуич (11.12 часа българско време), а не на 20 ноември, както бе съобщено първоначално, предадоха от Европейската космическа агенция, като цитираха информация на компанията Арианаспейс - оператор на космодрума, предаде БТА.

Причината за забавянето на старта е, че на специалистите на ЕКА им бе нужно допълнително време за проверка на някои електронни схеми на космическия телескоп. Оказва се, че на други апарати те се износват прекалено бързо.

Стартовият прозорец е от 17 декември тази година до 5 януари 2014 година. Самото изстрелване е насрочено за 19 декември, макар в края на октомври да се споменаваше датата 20 декември, пише actualno.com.

Преди него ракетата-носител "Ариана 5" ще изведе в космоса два спътника.

Основната цел на "Гая" е да направи триизмерна карта на Млечния път.

Космическият апарат има два телескопа. Те ще фокусират светлината върху много мощна дигитална камера.

"Гая" ще измери също основните физически характеристики на всяка звезда, като температура, сила на светене, състав. Орбитата на апарата ще е около Слънцето близо до Втората точка на Лагранж на около 1,5 милиона км от Земята.

Малко след изстрелването ще бъде разгънат термичният щит на "Гая", който едновременно ще предпазва чувствителното оборудване и ще осигурява енергията за работата на космическия апарат.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2165 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
wc

2013.11.26 | 13:09

2
дали или пак е шпионски?....ще ни подслушвате ама ...ние сме свикнали!
жгяг

2013.11.25 | 22:13

1
Прочети пак, чий е телескопа!

Добави коментар

Водещи новини