NASA постави нов рекорд за скорост на трансфер на данни до Луната

  • 23 октомври 2013 19:55

  • 1318
  • 0
NASA постави нов рекорд за скорост на трансфер на данни до Луната
©

NASA обяви, че е постигнала нов рекорд за скорост на трансфер на информация до и от Луната. Lunar Laser Communication Demonstration (LLCD) е успял да изпрати и получи обратно данни със скорост 622 Mbps.

LLCD е първата система на NASA за двупосочна комуникация между Земята и Луната. Тя има няколко центъра по света, но главният е в Ню Мексико, като данните се изпращат до сателит, който обикаля естествения спътник на планетата ни.

Именно от него са изпратени данните при последния опит. Този център има и най-висока надеждност на връзката, като е демонстрирал трансфер на данни със скорост 20 Mbps без никакви грешки в информацията.

"Целта на LLCD е да потвърди и увеличи увереността в тази технология, за да може тя да бъде използвана и за бъдещи мисии. Тази уникална технология, която е разработена от Масачузетския технологичен институт, има невероятни възможности за приложение", коментира Дон Корнуел, който е мениджър на LLCD.

Системата използва лазери за пренос на данни и се разглежда като наследник на използваните в момента радиовълни. Според NASA радиовълните вече доближават лимита си, но изискванията за скорост и обема на информация ще продължават да се увеличават, пише dnevnik.bg.

Комуникация чрез лазер ще позволи прилагане на по-нови технологии в изследването на Вселената. Нейният капацитет е достатъчен за използването на изображения с висока резолюция и дори заснемането на триизмерно видео и изпращането му от апарати, които са в дълбокия Космос.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини