Учени започнаха тестове на подводна WiFi мрежа

  • 18 октомври 2013 12:57

  • 1377
  • 1
Учени започнаха тестове на подводна WiFi мрежа
©

Учени от университета на Бъфало в Ню Йорк обявиха, че са провели тестове на първата по рода си WiFi мрежа за достъп до интернет под водата. Тя е част от система за създаване на по-добра комуникация между научните центрове и техните изследователски уреди в океаните, съобщава БиБиСи.

Желанието на специалистите е да създадат единен стандарт за подводен интернет достъп, който да улесни споделянето на информация. Учените смятат, че чрез подобна система много по-лесно ще могат да следят данни от уредите в реално време, пише dnevnik.bg.

"Информацията може да е достъпна за всеки със смартфон или компютър и това може да помогне за спасяването на животи в случай на опасност от цунами или друго бедствие", коментира Томасо Мелодия, ръководител на проекта.

Тъй като радиовълните, които се използват от традиционните WiFi мрежи, имат ограничен обсег под вода, специалистите са решили да използват звукови вълни. Този принцип на действие се използва и в момента от някои научни организации, но различните институции имат собствени стандарти и системите им не могат да комуникират помежду си. Ако те имат тази възможност, могат да се обединяват данните от различните уреди и да се получава много по-богата и широка картина на случващото се в дълбините на океаните.

Тестът се е състоял чрез потапяне на два 18-килограмови сензора под водата. Учените са им изпратили данни от лаптоп на повърхността, които те са получили и обменили помежду си. Всичко е преминало успешно и специалистите са обнадеждени за следващия етап на проекта си. Те ще обявят още подробности за него следващия месец по време на конференция по темата в Тайван.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1377 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
edikoi si

2013.11.26 | 12:54

1
Звучи много добре,но все пак има много животински видове който комуникират чрез т.н. звукови вълни,и няма ли това да окаже пагубно въздействие на тоно тази част от биологичните видове??? Човекшкия вид погубва всичко и всеки само за да си осигури облаги.Това е доказано

Добави коментар

Водещи новини